Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi provin de la asiguraţi

Sursa foto: Pixabay

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de 5,67 miliarde de lei, în creştere nesemnificativă faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului 2023. Fondul Sănătăţii continuă să aibă deficit în ciuda măsurilor guvernului din 2023 privind introducerea unor taxe noi la Sănătate: majorarea salariului minim de două ori în perioada analizată, eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii şi sectorul agricol, includerea tichetelor de masă în baza de calcul al CASS Aceasta, pentru că cei puţin peste peste 6 milioane de asiguraţi nu pot aduce Fondul în echilibru prin taxele plătite la Sănătate, în unele cazuri, pentru mai multe venituri. Reţinem totuşi un efect al introducerii acestor noi taxe: ponderea încasărilor din contribuţii de la asiguraţi în veniturile totale ale Fondului a crescut cu peste 7 puncte procentuale în perioada analizată.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback şi din subvenții. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

Iată succint concluziile analizei execuţiei FNUASS în primele zece luni:

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate are deficit de 5,67 de miliarde de lei în primele zece luni ale acestui an, cu 1% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, reiese din analiza Economica.net asupra execuţiilor Fondului.
Menţinerea deficitului Fondului la peste un miliard de euro în perioada analizată şi în creştere simbolică faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut ne arată că măsurile executivului privind introducerea unor taxe noi la Sănătate începând cu 2023 sunt insuficiente ca să aducă Fondul în echilibru.

Încasările din contribuţii de asigurări de sănătate au crescut cu 38% în ianuarie – octombrie 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, efect direct al aplicării măsurilor executivului din anul 2023 şi din 2024: majorarea salariului minim de două ori în perioada analizată, eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii şi sectorul agricol, includerea tichetelor de masă în baza de calcul al CASS. Creşterea încasărilor din CASS şi CAM e însă insuficientă pentru a aduce Fondul în echilibru. Aceasta pentru că multe dintre deciziile guvernului prin care a vrut să crească încasările la Fondul Sănătăţii îi vizează tot pe cei care cotizau deja la sănătate. Încasările din CASS de la peste 6 milioane de asiguraţi care susţin sistemul asigurărilor sociale de sănătate nu pot aduce Fondul în echilibru.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: