• Cele şapte fonduri Pilon II investiseră 4,7 miliarde lei în acţiuni ale producătorului de energie
• AZT Viitorul Tău, NN Pensii şi Metropolitan Life aveau cele mai mari pachete de acţiuni Hidro, la finalul lui iulie
English Version
Fondurile de pensii private aveau, la finele lunii iulie, aproape 10% din Hidroelectrica (H2O), conform calculelor noastre realizate pe baza datelor publicate de administratori.
Deţinerile includ subscrierile realizate în oferta publică derulată de producătorul de energie electrică în perioada 23 iunie – 4 iulie, precum şi posibilele achiziţii directe din piaţă, după ce acţiunile companiei au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în data de 12 iulie.
• Fondurile Pilon II controlau 9,4% din Hidroelectrica, la finele lunii iulie
Investiţiile celor şapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II), la care toţi salariaţii din ţara noastră contribuie lunar cu 3,75% din venit, se ridicau în iulie la valoarea de 4,74 miliarde de lei, echivalentul a 9,4% din companie.
Fondul AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz Ţiriac Pensii Private, avea o investiţie de aproape 1,38 miliarde de lei în Hidroelectrica, echivalentul a 2,73% din producătorul de energie – cel mai mare pachet de acţiuni deţinut la Hidro (aproape 12,3 milioane) dintre fondurile de pensii din ţara noastră. De asemenea, Hidroelectrica a devenit cea mai importantă companie din portofoliul AZT Viitorul Tău, cu o pondere de 5,7%, peste cea a pachetului deţinut la Banca Transilvania, de 897 milioane de lei (3,74% din activ) şi Fondul Proprietatea, de 816 milioane lei (3,4% din activ). La AZT Viitorul Tău contribuie aproape 1,7 milioane de persoane, fondul având la finele lunii iulie active nete de peste 23,98 miliarde de lei.
NN Pensii, la care în iulie contribuiau 2,1 milioane de viitori pensionari şi care administra active de 38,5 miliarde de lei, avea deţineri în Hidroelectrica în valoare de aproape 1,37 miliarde de lei, echivalentul a 2,71% din companie. NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din ţara noastră, iar finele lunii iulie, deţinerea în Hidro, ce reprezenta 3,52% din activ, era a treia ca dimensiune din portofoliul de acţiuni al fondului, după pachetul de 1,78 miliarde lei (4,6% din activ) deţinut în OMV Petrom şi cel de 1,46 miliarde lei (3,76% din activ) la Banca Transilvania.
Metropolitan Life avea o investiţie de 751,2 milioane lei în Hidroelectrica, echivalentul a 1,49% din producătorul de energie electrică, care a devenit cea mai importantă companie din portofoliului fondului. La finalul lunii iulie, Metropolitan Life avea active nete de 16,1 miliarde de lei şi 1,11 milioane de participanţi.
Fondul Aripi, administrat de Generali avea acţiuni Hidroelectrica în valoare de 537,5 milioane de lei, în iulie, echivalentul a circa 1,06% din companie, în vreme ce deţinerea de 92,1 milioane de lei a fondului BCR Pensii echivala cu 0,18% din companie. BRD pensii avea un pachet de acţiuni Hidroelectrica 59,1 milioane de lei, echivalentul a 0,1% din capitalul producătorului de energie, în vreme ce deţinarea de 555,8 milioane de lei a fondului Vital, administrat de Aegon, echivala cu 1,1% din Hidroelectrica, conform calculelor noastre.
• NN Optim – cea mai mare investiţie în Hidroelectrica, dintre fondurile Pilon III
În cazul fondurilor de pensii private facultative (Pilon III), cea mai mare deţinere la finele lunii iulie, de 66,4 milioane de lei, echivalentul a 0,13% din Hidroelectrica, era a NN Optim, în timp ce fondul NN Activ avea un pachet de acţiuni ale companiei în valoare de 25,7 milioane de lei. În cazul fondului AZT Moderato, valoarea pachetului de acţiuni Hidroelectrica se ridica la 24,3 milioane de lei.
Până ieri la ora 16:30, în afară de BCR Plus, toate celelalte nouă fonduri de pensii private facultative îşi publicaseră situaţia investiţiilor de la finalul lunii iulie.
Hidroelectrica a fost listată la bursa noastră în data de 12 iulie, după cea mai mare ofertă publică din istoria BVB, prin care Fondul Proprietatea a vândut 19,94% din companie, întreaga deţinere în producătorul de energie, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 9,3 miliarde de lei. Retailul a achiziţionat 20% din oferta care s-a încheiat la preţul de 104 lei pe titlu. Acţiunile Hidroelectrica au încheiat ultima zi de tranzacţionare din iulie la preţul de 112,2 lei.
În primul semestru al anului, Hidroelectrica a obţinut venituri de aproape şapte miliarde de lei, în creştere cu 42% faţă de cele din intervalul ianuarie – iulie 2022, în timp ce profitul net s-a ridicat la 3,95 miliarde de lei, cu 46% peste cel din primele şase luni ale anului trecut.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din ţara noastră în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.
Statul, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din companie a cărei evaluare bursieră se ridică la circa 51 miliarde de lei, cel mai mare emitent din ţara noastră de la BVB.
Citește mai mult pe www.bursa.ro
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News