Fondurile de pensii private de tipul celor care activează în România, pe Pilonul II şi Pilonul III, vor putea să îşi extindă afacerile în toate statele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa.
România face un pas decisiv spre aderarea la OCDE, prin reformarea sistemului de pensii private (Pilonul II, de pensii private obligatorii şi Pilonul III, de pensii private facultative).
Unul dintre proiectele de acte normative discutate în şedinţa Executivului de astăzi are legătură indirectă cu pensiile private ale românilor. Guvernul României a adoptat astăzi o OUG, pe acest subiect.
Demersul vine în urma evaluării contribuției României la procesul de aderare, realizată de Grupul de lucru pentru pensii private al OCDE, în cadrul reuniunii din 11 iunie 2024.
OUG adoptată de Executiv vizează modificări ale cadrului legislativ, care guvernează piața pensiilor private, în ceea ce privește, în principal:
– flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor OCDE;
– posibilitatea ca fondurile de pensii să investească în active tranzacționate pe piețe reglementate și supravegheate din țările membre OCDE;
– oferirea posibilității participanților de a alege fondul de pensii în funcție de nivelul de risc dorit și luarea în considerare a implementării unor strategii prin intermediul cărora portofoliul de investiții este adaptat în funcție de vârsta participantului (ex: fonduri care ajustează automat riscul investițiilor pe măsură ce participantul se apropie de vârsta pensionării).
„Prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă implementează recomandările OCDE, referitoare la (…) a depozita activele fondurilor pensii facultative şi/sau ocupaţionale, fără a mai fi necesară autorizarea/avizarea prealabilă a ASF”, menţionează nota de fundamentare la proiectul de OUG.
Modificarea prevederilor referitoare la investiții, respectiv crearea posibilității de investire în active emise/tranzacționate în state aderente la codurile de liberalizare și flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor OCDE, are în vedere mobilizarea investițiilor pentru a finanța creșterea și inovarea.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News