Forumul Global despre Nicotină. Ciprian Boboi: Confuzia în rândul opiniei publice, cea mai mare problemă

Ciprian Boboi

Între 13 și 15 iunie 2024, la Varșovia, a avut loc a 11-a ediție a Forumului Global despre Nicotină (GFN). La fel ca în anii anteriori, ediția de anul acesta a reunit experți și factori de decizie din întreaga lume pentru a dezbate problematica reducerii fumatului si a riscurilor asociate acestuia prin utilizarea de produse alternative.

Una dintre temele centrale ale GFN24 a reprezentat-o discuția despre beneficiile pentru sănătatea individuală și publică ale produselor din tutun mai puțin dăunătoare la continuarea fumatului.

Prezent la eveniment, Ciprian Boboi, președinte al Asociaitiei de Vaping din România (AIV) și fondator al Independent European Vape Alliance (IEVA) a declarat, în exclusivitate pentru PS News, că vapatul, susținut de date solide din surse credibile, cum ar fi Comisia Europeană și autoritățile din Regatul Unit, oferă rate de succes notabile în renunțarea la fumat. Cu o rată de succes de peste 30% raportată de Comisia Europeană și până la 70% în combinație cu alte produse alternative cu nicotină în Regatul Unit, vapatul devine o unealtă puternică în arsenalul luptei împotriva fumatului.

În România, însă, confuzia predomină printre fumători, întrucât vocile care validează informațiile despre beneficiile relative ale vapatului sunt rare, atrage atenția Ciprian Boboi, președinte al Asociaitiei de Vaping din România (AIV).

„Ca în fiecare an, și anul aceste avem studii noi pe care le-am prezentat, avem doctori, cercetători noi, și bineînțeles că prin aceste conferințe se încearcă o schimbare. În discuția despre vapat și despre nocivitatea lui lucrurile sunt cât se poate de clare. Există sute, poate mii de studii în ultimii ani, prin care se arată foarte clar că nocivitatea este foarte scăzută și este cea mai bună unealtă de a combate fumatul. Avem date de la Comisia Europeană, de exemplu, din urmă cu câțiva ani de zile, unde raportau o o rată de succes de peste 30% sau avem date din Regatul Unit, care combinate cu alte produse alternative cu nicotină, înregistrează rate de succes de până la 70.

Acum avem un Parlament European nou, vom avea o nouă comisie. Au avut loc schimbări, dar nu foarte majore. Ne aflăm înaintea unor două dosare mari pe care le vor prelua. Ne aflăm într-un moment important, pentru că următoarea legislație va seta cursul acestei industrii pentru următorii 15 ani și implicit va seta performanțele Uniunii Europene în a-și îndeplini promisiunea de a scădea ratele de fumat până la 5% până în 2040.

Confuzia în rândul opiniei publice este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm. Dacă facem o analiză pe diverse țări, observăm că acolo unde opinia publică este  mai bună sau reală, respectiv fumătorii știu că este un produs care oferă riscuri mai reduse, vedem și o prevalență a fumatului mai scăzută, implicit cazuri mai scăzute de boli asociate fumatului și o piață mai ridicată de produse alternative. Totul pornește de acolo. Numărul de fumători, bolile asociate sunt direct proporționale cu opinia publică. În România, din păcate, nu prea avem voci care să valideze această informație. Avem aproape 6 milioane de fumători. Mulți dintre ei încearcă să renunțe la fumat, dar sunt foarte confuzi, pentru că la o simplă căutare găsești păreri foarte, foarte polarizate.”, a declarat Ciprian Boboi, în exclusivitate pentru PS News.

 

Una dintre măsurile cel mai des invocate de către ONG-urile antivaping este necesitatea interzicerii oricăror arome în afară de cele de tutun. Conform acestora, dacă dispar orice alte arome folosite la vapping cu excepția celor de tutun, foarte multe persoane se vor lăsa de fumat.

O asemenea măsură, însă, va fi foarte greu de implementat. În regiunea Quebec din Canada, o asemenea măsură a fost introdusă în 2021. Rezultatul? A explodat piața neagră de arome, iar întrucât autorităților le e imposibil să impună această măsură, toată lumea folosește în continuare arome, mai ales că tot ce e interzis atrage.

În Uniunea Europeană, o asemenea măsură ar fi și mai greu de implementat, întrucât există comerț comunitar, mărfurile circulă liber, și orice comandă ajunge dintr-un loc în altul în câteva zile. Tot ce ar face o asemenea măsură este să mute vânzările dintr-o țară EU în alta.

Mai mult, faptul că dispar arome nu înseamnă că persoanele care le folosesc se vor lăsa în mod miraculos de vapat. Dimpotrivă, ele au două variante: piața neagră, sau întoarcerea la țigări. Stimularea pieței negre ar fi o catastrofă, nu doar din cauza componentei infracționale și a banilor pierduți la buget.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: