Foşti şefi ai Jandarmeriei, trimişi în judecată în Dosarul 10 August

10 august miting jandarmerie
foto: Facebook/ Paul Paun

Şaisprezece persoane, între care fostul adjunct al directorului general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) Laurenţiu Cazan, fostul inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române Sebastian Cucoş, fostul prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române Cătălin Sindile, au fost trimise în judecată în Dosarul 10 August. În urma incidentelor din 10 august 2018, 433 de persoane au fost rănite. Până în prezent, s-au constituit parte civilă în dosar 312 dintre persoanele vătămate. Trimiterea în judecată vine la cinci ani de la incidente.

16 inculpați în „Dosarul 10 August”

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, marţi, că procurorii Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpaţi, cercetaţi în stare de libertate, în cauza cunoscută generic sub denumirea „Dosarul 10 august”, scrie news.ro.

„În data de 10 august 2018, la ora 23.11, cu ocazia mitingului de protest ce a avut loc în Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, col. Cazan Laurenţiu Valentin, în calitate de comandant al acţiunii, precum şi inculpaţii Cucoş Gheorghe Sebastian şi Sindile Ionuţ Cătălin, în calitate de coordonatori ai aceleiaşi acţiuni, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispoziţiilor legale, intervenţia în forţă în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piaţa Victoriei (aproximativ 30.000 persoane), intervenţie pe care ulterior au şi condus-o. Faptele inculpaţilor au avut drept consecinţe îngrădirea libertăţii de întrunire şi a dreptului la integritate fizică şi psihică a manifestanţilor prezenţi în Piaţa Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituţia României şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), precum şi provocarea de suferinţe fizice sau leziuni ce au necesitat între 1 şi 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare unui număr de 433 de persoane”, se arată în comunicatul PICCJ.

Intervenția jandarmilor – disproporționată

Conform sursei citate, din cercetări a reieşit că intervenţia în forţă a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesităţii, gradualităţii şi proporţionalităţii, principii consacrate de reglementările legale în materie şi reflectate în jurisprudenţa CEDO. Astfel, s-a reţinut că jandarmii au acţionat nu doar împotriva împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora şi aplicării măsurilor legale, ci şi împotriva manifestanţilor paşnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor.

„În mod concret, cercetările efectuate au stabilit că militarii jandarmi au folosit cu ocazia executării misiunii respective un număr total de 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartuşe de calibru 38 mm. şi 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită şi 168 pulverizatoare de mână”, afirmă procurorii.

Referitor la Cazan, s-a stabilit că, în 11 august 2018, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a întocmit un raport de acţiune preliminar, în care a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că a menţionat că prefectul municipiului Bucureşti ar fi aprobat intervenţia în forţă a militarilor jandarmi asupra demonstranţilor adunaţi în Piaţa Victoriei.

În privinţa celorlalţi inculpaţi, din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu în cadrul dispozitivului de asigurare şi restabilire a ordinii publice din Piaţa Victoriei, distinct de ordinul de intervenţie în forţă dat de către primii trei inculpaţi menţionaţi anterior, au înlesnit utilizarea forţei fizice şi mijloacelor tehnice din dotare sau le-au folosit împotriva unor protestatari în mod nejustificat, cauzându-le acestora suferinţe fizice şi/sau leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare între 1 şi 50 zile de îngrijiri medicale.

„Precizăm că în acest dosar s-au dispus şi soluţii de clasare, două disjungeri faţă de doi inculpaţi, cu care s-au încheiat ulterior două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă, precum şi alte disjungeri în vederea identificării unor jandarmi cu privire la care, din cercetările efectuate, au rezultat indicii referitoare la săvârşirea unor fapte de natură penală. Menţionăm că, până la data de 01.08.2023, dintre persoanele vătămate, 312 s-au constituit părţi civile în cauză”, menţionează sursa citată.

Procurorii militari au dispus introducerea în procesul penal, în calitate de părţi responsabile civilmente, a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Rechizitoriul, însoţit de dosarul cauzei, a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Militar Bucureşti.

Lista completă a inculpaților în dosar

Astfel, au fost trimişi în judecată inculpatul col. Cazan Laurenţiu Valentin, la data faptelor adjunct al directorului general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB), în prezent ofiţer în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, inculpatul col. (r) Cucoş Gheorghe Sebastian, la data faptelor inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu; inculpatul col. (r) Sindile Ionuţ Cătălin, la data faptelor prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu; inculpatul col. (r) Ciobanu Laurenţiu Cristian, la data faptelor comandant de batalion în cadrul DGJMB, pentru două infracţiuni de complicitate la purtare abuzivă şi o infracţiune de purtare abuzivă, aflate în concurs real; inculpatul col. Popescu Cătălin Răzvan, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru două infracţiuni de complicitate la purtare abuzivă aflate în concurs real; inculpatul col. Zăvoianu Marian Ion, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru purtare abuzivă; inculpatul lt.col. Dumitru Adrian Costel, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru două infracţiuni de purtare abuzivă şi trei infracţiuni de complicitate la purtare abuzivă, aflate în concurs real; inculpatul mr. Moldoveanu Luca Florin, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru două infracţiuni de complicitate la purtare abuzivă, aflate în concurs real; inculpatul cpt. Mihai Marius Daniel, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru două infracţiuni de purtare abuzivă, aflate în concurs real; inculpatul plt. adj. (r) Belecciu Alin, pentru purtare abuzivă; inculpatul plt. maj. Bîrsan Marian Cristian, subofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru două infracţiuni de purtare abuzivă, aflate în concurs real; inculpatul plt. adj. Bolat Cristian, subofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru purtare abuzivă; inculpatul plt. adj. şef Buzatu George, subofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru două infracţiuni de purtare abuzivă, aflate în concurs real; inculpatul plt. adj. Carmocanu Florea, subofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru două infracţiuni de purtare abuzivă, aflate în concurs real; inculpatul plt. adj. şef (r) Custrin Bardahan Pavel, pentru purtare abuzivă; inculpatul plt. maj. (r) Zamfir George Constantin, pentru purtare abuzivă.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL