Fostul deputat Cristian Rizea, refugiat peste Prut, nu va primi azil politic în R. Moldova

Fostul deputat Cristian Rizea nu va primi azil politic în R. Moldova, este decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție de la Chișinău, potrivit zdg.md.

În 2017, Cristian Rizea fusese condamnat de justiția din România, în primă instanță, la 4 ani și 8 luni de închisoare, însă cu o lună înainte de verdict se refugiase la Chișinău. În noiembrie 2020, fostul parlamentar român a fost lăsat fără cetățenia R. Moldova de către președintele de atunci, Igor Dodon, care ulterior i-a respins și cererea de acordare a azilului politic.

În aceste condiții, pe 4 mai 2022, Cristian Rizea a inițiat o acțiune în instanță împotriva Președintelui R. Moldova, pentru anularea unui act administrativ cu caracter normativ, invocat în respingerea cererii sale de azil politic. Altfel spus, el solicitase anularea unui decret din 2003 prin care fusese aprobat regulamentul pe baza căruia i-a fost respinsă cererea de azil politic.

Pe 21 noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău i-a respins cererea de chemare în judecată.

Pe 22 decembrie, avocatul lui Rizea a depus recurs, însă, prin referința din 25 ianuarie 2023, Președintele R. Moldova a solicitat respingerea cererii de recurs, „deoarece instanța de fond a stabilit corect că actul administrativ cu caracter normativ a fost emis în strictă conformitate cu exigențele legii”.

Recursul lui Rizea a fost declarat inadmisibil de Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova pe 15 februarie 2023, printr-o încheiere irevocabilă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: