Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, la CNA: „A fost o audiere foarte civilizată”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, este propunerea Guvernului pentru funcţia de membru titular în Consiliu Naţional al Audiovizualului. Acesta a primit aviz favorabil în audierile pentru membrii CNA, urmând să fie votat în plenul Parlamentului.

Vasile Bănescu a declarat exclusiv pentru PS News că dorește să îmbunătățească tot ce traduce legea audiovizualului: „În primul rând, o mai bună cunoaștere a acestor principii”.

„A fost o audiere, evident, foarte civilizată. Întrebări pertinente, cel puțin cele care mi-au fost puse mie. Am intrat individual. Deci a fost o audiere individuală, nu colectivă. Și, fără îndoială, cel puțin eu, alături de ceilalți, sunt convins că gândesc la fel cu noii nominalizați deoarece ne propunem să îmbunătățim, atât cât depinde de fiecare dintre noi, tot ce traduce legea audiovizualului. În primul rând, o mai bună cunoaștere a acestor principii”.

Întrebat ce ar dori să corecteze în Legea Audiovizualului, Vasile Bănescu spune:

„N-aș spune că ar fi ceva de corectat, pentru că nici nu am putut să iau la cunoștință lucrurile care s-au consumat deja. Dar recomandările pe care le poate face Consiliul Național al Audiovizualului sunt unele menite, în viziunea mea, să însănătoșească spațiul comunitar audiovizual. Aproape toate reglementările pe care Consiliul le poate oferi țin cont de libertăți și drepturi fundamentale. De libertatea de expresie care e sacrosantă, firește, în democrație, dar care presupune responsabilități și, personal, pun accentul pe aceste responsabilități pe care le avem fiecare dintre noi, dar cu atât mai mult oamenii care lucrează în presă și al căror cuvânt ajunge la majoritatea populației’.

Credeți că era timpul ca cineva să reprezinte și mediul religios din România in Consiliul Național al Audiovizualului?

„Eu nu sunt în acest consiliu reprezentantul oamenilor religioși, dar, fără îndoială, toată gândirea mea, cultura pe care o am este practic înflorită, dezvoltată, în zona culturii creștine. Și cred că da, și creștinismul merită un cuvânt de apărare foarte consistent într-o lume în care paradigmele culturale se modifică și în care, firește, apar și multe neînțelegeri. Eu sunt pentru lămurirea oricărui tip de neînțelegere și pentru dialog. Avem nevoie de o cultură a dialogului”.

Amintim ca Vasile Bănescu s-a retras din funcţia de coordonator al Biroului de presă al Patriarhiei Române la începutul lunii iulie, spunând că „a sosit şi timpul aşezării unui punct (…) în fraza comunicării mele instituţionale cu presa” și să decizia „este una exclusiv personală”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: