Francezii spun că Macron are un singur argument în campania sa: Lupta împotriva extremismului

sursa foto: The New Yorker

În plin centrul Parisului, afişele unor candidaţi de circumscripţii ale capitalei nu mai includ nicio imagine sau menţiune cu Macron. Chiar premierul Gabriel Attal, considerat moştenitorul politic al lui Emmanuel Macron, spune că acesta trebuie să facă un pas în spate, „întrucât la aceste alegeri nu se caută un nou preşedinte, ci un nou guvern”.

Foto Agerpres

Francezii sunt bulversați de noua campanie electorală impusă de președintele Macron: „Noi, astăzi, nu avem o idee exactă despre ceea ce se va întâmpla dar, cu toții avem impresia că președintele Republicii a declanșat un incendiu pe care acum susține că este singurul capabil să-l stingă”, spune, pentru PS News, francezul angajat în acțiuni publice și istoricul de artă, Jérôme Dauzats.

„Rezultatele alegerilor europene au fost fără surpriză. Adevărata uimire a venit când am înțeles că va trebui să votăm din nou pentru alegeri legislative, cu siguranță cea mai proastă decizie luată vreodată de Președintelui Republicii.

Șocul și uimirea au fost pe ordinea de zi pentru acea seară electorală, care s-a transformat foarte repede într-un festival de declarații, una mai dramatică decât alta.

De fapt, noi, astăzi, nu avem o idee exactă despre ceea ce se va întâmpla în seara primului tur al acestor alegeri legislative anticipate. Dar toți avem impresia că președintele a declanșat un incendiu pe care acum susține că este singurul capabil să-l stingă.

Emmanuel Macron catalizează împotriva lui, toate frustrările, resentimentele, dezamăgirile, acumulate de la începutul primului său mandat.

Până și membrii partidului său politic, ai mișcării sale, încearcă să nu se refere la el în campania lor.

Francezii urmăresc cu mare curiozitate clipurile video ale diferitelor partide pentru campania electorală. Și ce este remarcabil este fatul că grupul de candidați din jurul premierului, deci cei din Mișcarea Macron, prezintă un singur argument: lupta împotriva extremismului. De parcă toată politica care s-a dus, până acum, a fost trecută, uitată și singura preocupare a acestei companii electorale este aceea de a împiedica extrema stângă sau extrema dreapta să ajungă la putere.

Acum, aşteptăm cu toţii marea dezbatere care va avea loc mâine seară (joi, 27 iunie a.c.).

Dar, extraordinar este că în această mare dezbatere, dreapta republicană tradițională, rezultată din istoria lungă a generalului De Gaulle și Jacques Chirac, lipsește din această dezbatere„, a remarcat, Jérôme Dauzats.

Alianţa lui Macron pentru alegerile europarlamentare încheiate, denumită „Coaliţia Nevoie de Europa” (Coalition Besoin d’Europe) şi în care rolul principal l-a jucat partidul prezidenţial Renaşterea, a obţinut la scrutinul european numai 14,6% din voturi, în timp ce pe primul loc s-a clasat partidul de extremă dreapta „Adunarea Naţională” (Rassemblement national-RN), cu 31,4% din voturi.

Rassemblement national (RN) este formaţiunea lui Marine Le Pen şi Jordan Bardella care conduce în sondaje şi pentru alegerile legislative anticipate.

Analistii francezi spun ca este totuşi puţin probabil ca RN să poată forma o majoritate, având în vedere scrutinul majoritar în două tururi în fiecare din cele 577 de circumscripţii electorale. Acest sistem le permite în turul doi partidelor mainstream, indiferent că sunt de dreapta sau de stânga, să formeze coaliţii în care să lase la o parte divergenţele dintre ele şi să-şi susţină reciproc candidaţii cei mai bine plasaţi doar pentru a izola extrema dreaptă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: