Parlamentul francez a votat joi, 13 februarie, interzicerea țigărilor electronice de unică folosință, considerate a fi o cale de acces către dependența de tutun pentru adolescenți și dăunătoare pentru mediu. Franța devine astfel a doua țară din UE, după Belgia, care a introdus o astfel de interdicție.
Autoritățile sanitare din Franța și Belgia susțin că dependența cronică de nicotină este deosebit de nocivă pentru creierul adolescenților și ar putea încuraja consumul de alte droguri. În decembrie 2024, Belgia a aprobat legislația, devenind prima țară din UE care interzice țigările electronice de unică folosință, conform Le Monde.
„Este o mare victorie într-o luptă pe două fronturi pe care o duceam: o bătălie ecologică împotriva bateriilor poluante cu litiu din aceste țigări și o bătălie pentru sănătatea elevilor noștri”, a declarat pentru Agenția France-Presse (AFP) deputata Francesca Pasquini, autoarea proiectului de lege.
Legislația a fost aprobată anterior de camera inferioară a Assemblée Nationale. Măsura face parte dintr-o campanie guvernamentală mai amplă împotriva fumatului.
Uniunea Europeană își propune să creeze o generație fără tutun până în 2040, reducând populația fumătoare din blocul celor 27 de țări de la aproximativ 25% în prezent la mai puțin de 5% din total.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News