VIDEO FOTO Papa Leon al XIV-lea! Robert Prevost este noul Suveran Pontif. Primul Papă american din istorie

Robert Prevost este noul Suveran Pontif și primul Papă american din istorie! Prevost devine cel de-al 267-lea Papă al Bisericii Catolice, sub numele de Leon al XIV-lea. 

UPDATE Cardinalul Prevost, care este adesea descris ca fiind rezervat și discret, s-ar deosebi din punct de vedere stilistic de Francisc, care până la moartea sa, luna trecută, atrăgea mulțimi entuziaste și se oprea să binecuvânteze un bebeluș împotriva sfaturilor medicilor săi.

Numele noului Suveran Pontif a fost anunțat de către cardinalul marocan Dominique Mamberti, în calitatea sa de protodiacon al Bisericii Romano-Catolice, care a rostit fraza „Habemus Papam”.

Este pentru prima dată în peste un secol când un Suveran Pontif alege numele Leon. Ultimul papă care a purtat acest nume a fost Papa Leon al XIII-lea, ales în 1878, care a condus Biserica Catolică până la moartea sa, în 1903.

Cardinalii reuniți în Conclav la Vatican au ales noul papă, în a treia rundă de vot, în cea de-a doua zi a Conclavului. Fumul alb a apărut, joi seară, de la coșul Capelei Sixtine, la ora locală 18:07 (19:07 ora României),  și a semnalat atât credincioșilor adunați la Vatican, cât și celor 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume că Biserica Catolică are un nou lider.

Cine este papa Leon al XIV-lea, noul cap al Bisericii Catolice

Arhiepiscopul american Robert Francis Prevost este un prelat discret, aproape timid.

El a avut o viaţă de misionar îndrăzneaţă, mai întâi ca preot în Peru, în străvechile teritorii incaşe, iar apoi a fost episcop în această ţară din America de Sud, care cuprinde o parte din pădurea amzoniană, de dotă ori mai mare decât Franţa.

Este considerat o figură de excepţie, în contextul în care în episcopatul latino-american cetăţenii Statelor Unite sunt foarte rari.

Papa Francisc l-a chemat la Roma în 2023, pentru a-l pune la conducerea puternicului Dicaster însărcinat cu selectarea episcopilor lumii, într-o perspectivă misionară mai apropiată de cei săraci.

Face parte din Ordinul Sfântului Augustin, înfiinţat în secolul al XIII-lea.

Știrea inițială – Fum alb a ieşit joi seara pe coşul de deasupra Capelei Sixtine, la Vatican, care anunţă alegerea unui Papă de către conclav, un semn aclamat de o mulţime dezlănţuită în Piaţa Sfântul Petru. 

Ce se întâmplă după ce este ales noul papă

După ce este ales noul papă, ultimul dintre cardinalii din rândul ordinului diaconilor îi convoacă pe maestrul celebrărilor pontificale şi pe secretarul Colegiului Cardinalilor.

Noul ales va fi întrebat: Acceptasne electionem de te canonice factam in Summum Pontificem? (Accepţi alegerea ta canonică ca Suveran Pontif?), iar în caz afirmativ, va fi întrebat: Quo nomine vis vocari? (Cum vrei să fii numit?), întrebare la care va răspunde cu numele său pontifical.

După acceptare, buletinele de vot sunt arse, astfel încât clasicul fum alb poate fi văzut din Piaţa Sfântul Petru.

La sfârşitul conclavului, noul Suveran Pontif se retrage în aşa-numita „Cameră a lacrimilor”, adică sacristia Capelei Sixtine, unde va îmbrăca pentru prima dată veşmintele papale – pregătite în trei mărimi – cu care se va prezenta mulţimii de credincioşi, care se adună imediat în Piaţa Sfântul Petru, la vederea fumului alb şi la auzul clopotelor care răsună a sărbătoare.

După rugăciunea pentru noul Suveran Pontif şi omagiul cardinalilor, este intonat imnul Te Deum, care marchează sfârşitul Conclavului. Urmează anunţul alegerii, Habemus papam, apariţia papei precedată de crucea procesională, care va oferi binecuvântarea solemnă Urbi et Orbi.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: