Gabriel Resources nu mai are bani nici să plătească României cheltuielile de judecată

Sursa foto: Pixabay
Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat că nu are cum să plătească 9,5 milioane de dolari României, reprezentând cheltuieli de judecată, potrivit unui anunț publicat la Bursă. Acțiunile companiei s-au prăbușit azi, scăzând cu 95%, iar compania mai are lichidități de doar 2 milioane de dolari.

„Compania are în prezent fonduri disponibile de aproximativ 2,7 milioane de dolari canadieni (2,0 milioane USD) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activității până în mai 2024. Gabriel intenționează să efectueze o revizuire imediată a obligațiilor sale financiare actuale și viitoare și a capacității sale de a obține fonduri pentru a deconta sumele pe care le are de plătit”, a anunțat Gabriel Resources.

Mai mult, Gabriel Resources spune că, și după revizuire, va mai avea nevoie de finanțări suplimentare pentru a putea funcționa.

Acțiunile companiei s-au depreciat luni cu 95% la Bursa din Toronto, în prima zi lucrătoare după publicarea verdictului în cazul de arbitraj împotriva României în cazul exploatării de aur de la Roșia Montană.

România a primit vineri, 8 martie 2024, Hotărârea Acţiunii arbitrale internaţionale iniţiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), potrivit căreia ţara a avut câştig de cauză iar reclamanţii au fost obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”, se ridica la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit unui răspuns transmis recent de Guvern, la solicitarea Agerpres, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor.

În replică, Gabriel Resources a precizat că analizează cu consilierii săi juridici decizia Tribunalului Arbitral pentru a evalua opţiunile sale, inclusiv contestarea deciziei printr-o procedură de anulare prevăzută de Convenţia ICSID.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: