Gabriela Firea tranşează problema căldurii şi apei calde în Capitală

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a fost joi invitata Andreei Creţulescu, la România TV, unde a răspuns întrebărilor Bucureştenilor şi a prezentat soluţiile sale pentru problemele bucureştenilor.

Gabriela Firea a explicat cum este alcătuit bugetul Capitalei şi susţine că, deşi acesta este unul mare, nu este deloc suficient pentru a acoperi toate nevoile unei metropole de dimensiunea Bucureştiului. În plus, fostul primar susţine că bucureştenii plătesc cele mai mari taxe, astfel încât ar merita o alocare mai bună din PIB.

„Bucurestenii contribuie cu 25% din PIB-ul Romaniei si atunci este normal sa se intoarca aceste sume si i  confortul lor.Cand eram primar, in Bucuresti se intorceau doar 0,26% din PIB spre bucuresteni, iar in ultimul mandat s-au alocat 1,2%. In fiecare an, prin legea bugetului, se stabileste o formula, ce procent merge la Primaria Capitalei si cat la primariile de sector.

Am vorbit si cand eram primar despre faptul ca desi sumele par mari, avand in vedere populatia Bucurestiului, este nevoie in continuare de sprijin si finantare. Am auzit discutii despre eliminarea subventiei pentru transport in comun. Nu e vorba ca nu sunt de acord. Noi am propus acest proiect cand eram primar si au fost multe voci care au spus ca piedica nu este pretul, ci faptul ca se vor autobuze moderne, sa fie o retea care sa ajunga si in cartierele nou construite.

Multe dintre liniile pe care le-am deschis s-au anulat.

Important este ce prioritati are un primar.”, a declarat Firea.

Întrebată de Andreea Creţulescu de ce PSD nu a propus o lege care să reglementeze această problemă a alocării, Gabriela Firea a spus că astfel de încercări au avut loc, dar proiectele legislative s-au blocat.

„Din pacate, aceste bugete sunt afectate politic. Trebuie sa spun ca in primul si al doilea an de mandat am avut o cota nu suficienta, dar reuseam sa achitam facturile curente, investiile. Dar am propus atunci o recalculare si nu s-a facut. Apoi, in urmatorii doi ani, au inceput anume sicane pe sume, din cauza unor conflicte politice.

Daca am avea o lege a Capitalei adecvata, cu sume previzionate conform nevoilor, cu siguranta orasul s-ar dezvolta. Am inceput un proiect, dar s-a blocat, pentru ca au fost colegi care au sustinut disparitia sectoarelor, eu si colegii de la sectoare nu am fost de acord.

Noi am vrut unificarea bugetelor din Bucuresti si zonele limitrofe din Ilfov. Mai este o modalitate pentru a face rost de bani. Am atras un miliard de euro din bani europeni pentru STB, pentru investitii, desi ni se spunea sa nici nu depunem proiecte. Domnul Orban, de exemplu, a spus ca injumatateste cota.”, a explicat aceasta.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: