Gelu Vișan: AUR funcționează ca o schemă Ponzi. Cineva a dat 1 milion de euro pentru un loc pe liste la alegeri

Gelu Vișan
Gelu Vișan / Puterea Știrilor

Analistul politic Gelu Vișan a fost invitat în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor”, moderată de Marinela Angheluș, unde a oferit o serie de dezvăluiri în legătură cu partidul AUR, condus de George Simion.

„Sunt pic surprins că Departamentul Național Anticorupție nu s-a autosesizat după această postare, cu toate că eu am făcut apel la Departamentul Național Anticorupție de a verifica, pentru că i-am spus niște nume. Acolo am spus numele unui intermediar de bani pentru AUR, și anume un anumit „Mache”. Acesta nu are o funcție anume în partid. Este unul dintre bodyguarzii sau simioniști. Li se spune simioniști. Unul dintre simioniștii AUR-ului și unii in oamenii de mare încredere a lui George Simion, cel care de fapt face colecta. Trebuie să înțelegem câteva lucruri. În primul rând, despre ceea ce am postat la ora la care a vorbit, candidatul care a dat 1.000.000 euro, mai de mult i-a dat pentru a fi pus pe listă. A fost ieri pe scena de la Târgoviște, s-a ridicat, a fost prezentat.

Vorbim despre 1 milion de euro, cash, pentru un loc la europarlamentare. A fost pe scenă, pentru că teama lui era și este în continuare că nu va fi în primii. Nu cred că obțin mai mult de patru-cinci locuri, dacă le obțin. Asta e altă discuție. În fine, el nu e un activist sau nu e un membru activ al AUR-ului și o să se vadă în momentul în care a fost pus pe listă despre cine este vorba. Vă garantez că și dumneavoastră vă veți da seama. Garantez 100% când va apărea lista, poimâine, miercuri, în ordinea locurilor pe listă, o să vă dați seama cine este personajul că a dat 1.000.000 euro.

Suma totală a salariilor unui europarlamentar este în jur de 7.000 – 8.000 euro ori 12 luni, hai zicem, 100.000 euro pe an înmulțit cu 4 ani 400.000 euro. Deci a dat dublu și ceva decât suma salariilor pe care el le va lua. Habar n-am de ce a făcut-o. Am o anumită explicație, v-am spus, dar asta poate altădată”, a spus Vișan.

Fabrica de bani AUR

Gelu Vișan spune că AUR face o colectă de bani și mai multe acțiuni care sunt împotriva legii.

„Acolo am făcut niște afirmații extrem de clare legată de, în primul rând că AUR-ul face niște acțiuni care sunt iarăși împotriva legii și am sesizat că face colectă de bani. Colectă de bani sau strângere de fonduri. În România, campanii electorale și pre-campanii electorale și orice acțiune de partid este legiferată de anumite acte foarte clare, legea partidelor politice, în care suntem în acest moment și legea finanțării partidelor politice, în care suntem în acest moment, foarte clare, foarte, dacă vreți, explicite. Cum pot să vină niște bani la partid și avem legea campaniilor electorale, legea alegerilor în cazul nostru europarlamentare și locale, în care de asemenea lucrurile sunt foarte clare.

Ceea ce vedeți dumneavoastră în acest moment pe stradă, este plătit în afara campaniei electorale de către partide. Din surse care trebuie să fie la vedere pe legea finanțării partidelor politice. Felul în care intră oamenii, v-am dat un exemplu fără legătură cu ceea ce vreau să spun. Cetățenii văd acuma niște nebunii ale lui Nicușor și ale echipei lui, că el a umplut București-ul, care sunt și ălea milioane de euro. Iarăși cineva ar trebui să sesizeze de unde vin acești bani.

Dar în momentul în care chemi o adunare, doamnă – a fost la un hotel renumit din Capitală această întâlnire – și să stai la masă cu Simion la masă e 1.700 euro, să intri la acea întâlnire este 1.000 euro. Dacă te duci în județe și spui doar intrarea la întâlnirea întâlnirea cu AUR e 200 euro. Dacă te duci la fiecare candidat și spui ca să candidezi îți trebuie 1000, două, 5.000 euro, atunci toate aceste acțiuni, lucru care se întâmplă la AUR frecvent, schimbările pe care le vedeți dumneavoastră acuma de liste de ș.a.m.d. sunt din cauza acestor bani, acestei fabrici de mașină. AUR-ul în momentul ăsta funcționează ca o fabrică de bani, ca o Schemă Ponzi, dacă vreți. Adică li se minte sau sunt mințiți candidații că sunt puși pe niște locuri pe listă. Ei s-au întâlnit ieri, astăzi, alaltăieri, mâine se vor întâlni la sediul AUR-ului și tot se schimbă aceste liste. Aceste liste se schimbă în funcție de cât dă fiecare lui Mache.

Banii pe care i-a dat prima nu știe, pentru că ei nu sunt contabilizați. Atenție, acești bani nu sunt contabilizați. Vreau să vă explic cum funcționează chestiunea asta. Orice partid normal la cap, sau normal la funcționare, nu, cum este AUR-ul, care este cea mai mare dezamăgire a suveranismului, a naționalismului românesc, a conservatorismului, dacă vreți, pentru că noi avem aici, fac o mică paranteză, eu sunt naționalist declarat de 20 de ani. Nu cred că m-a auzit cineva punându-mi poalele în cap pe această chestiune”, a spus Gelu Vișan.

O schemă Ponzi este un tip de fraudă care presupune atragerea unui număr mare de investitori ce sunt păcăliți să creadă că investesc într-o companie sau un produs care, în realitate, nu există. Profiturile investitorilor mai vechi sunt plătite din fondurile aduse de investitorii nou intrați în schemă. Nici unii, nici ceilalți, nu știu că toată afacerea se bazează pe atragerea continuă a unor noi investitori și pe reinvestirea profitului de către investitorii deja existenți. O parte dintre fondurile atrase în schemă merg constant către cei care au pus la cale frauda.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL