Geoană, doar recorduri negative pentru PSD: președinte pentru o noapte și niciodată premier

Mircea Geoană, sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

PSD nu a mai câștigat alegerile prezidențiale din 2000, însă Mircea Geoană a reușit să stabilească recorduri chiar mai negative. În 2024, Geoană insistă să fie candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, dorindu-și să marcheze un alt rezultat rușinos pentru partid. Cu o carieră politică foarte discretă, lipsită de orice rezultat important pentru țară, acesta se consideră cel mai bun președinte.

CITIȚI ȘI: Gașca pestriță de susținători ai lui Geoană: informatorul-mogul Vîntu, milionari penali sau „studenți darnici”

Mircea Geoană este singurul candidat PSD care a pierdut alegerile prezidențiale fără să fie premier. Adrian Năstase, Victor Ponta și Viorica Dăncilă au avut de partea lor scuza guvernării care le-a erodat imaginea, cu numeroasele scandaluri și atacuri din partea opoziției. Mircea Geoană a stat departe de scandaluri, s-a fofilat pe lângă milionari, însă a reușit să-și pună singur piedici cu greșelile politice pe care le-a făcut.

CITIȚI ȘI: Cine sunt milionarii care finanțează campania lui Geoană și ce rol are Coldea

Premierii PSD, învinși la prezidențiale

Adrian Năstase  a guvernat în perioada 2000-20004, când președinte era Ion Iliescu. Acea perioadă a fost marcată de numeroase privatizări suspecte și neprofitabile pentru stat, scandaluri de corupție, iar PSD a fost implicat în toate problemele de pe scena politică. Adrian Năstase a fost învins de primarul Traian Băsescu, candidatul alianței PNL-PD.

Victor Ponta a fost premier între 2012 și 2015, când președintele României era Traian Băsescu. Situația lui Ponta este asemănătoare cu Năstase, deoarece la alegerile prezidențiale din 2014 a fost învins de primarul Klaus Iohannis, candidatul alianței PNL-PDL. De asemenea, Ponta a decontat pentru toate scandalurile de corupție din guvernul și partidul său și venea cu imaginea afectată după războiul politic cu Băsescu.

Viorica Dăncilă a fost candidatul pe care PSD nu l-a vrut și nici nu l-a ajutat. Aceasta a deținut funcția de premier aproape 2 ani, între 2018 și 2019. Pentru Dăncilă, marea performanță a fost aceea că a reușit să intre în turul doi, împotriva lui Klaus Iohannis, președintele în funcție. Dăncilă a fost foarte mult taxată pentru greșelile comise de Liviu Dragnea, fostul lider PSD.

CITIȚI ȘI: Baronii PSD se trag discret în spatele lui Geoană. Cine sunt cele trei „femei fatale” din campanie

Geoană nu a fost premier, dar tot a pierdut

Mircea Geoană nu a fost niciodată premier, dar a avut funcția de ministru de externe în guvernul Năstase, considerat unul dintre cele mai corupte guverne din ultimii 34 de ani. După 2005, când a preluat conducerea PSD, a mai avut funcția de președinte al Senatului între 2008 și 2011.

CITIȚI ȘI: Mircea Geoană, marele profitor: vile RA-APPS deși avea sute de mii de dolari în conturi

În perioada 2005-2008, a stat departe de marile scandaluri politice, care erau mai mult în grupul lui Băsescu. PNL și PD guvernau în acea perioadă, dirijate de Traian Băsescu, și aveau numeroase scandaluri de corupție și atacuri politice. Astfel, Mircea Geoană a avut o perioadă relativ liniștită.

După alegerile parlamentare din 2008, PSD-ul controlat de Geoană a intrat la guvernare alături de PDL-ul lui Traian Băsescu. PSD nu a cerut funcția de premier, deși a fost pe primul loc la parlamentare. Geoană nu a preluat niciun mandat de ministru, deoarece voia fotoliul de președinte al României în 2009.

Dar Mircea Geoană, spre deosebire de alți lideri PSD, nu a avut nevoie de guvernare pentru a-și distruge imaginea. Fostul lider PSD a făcut totul singur, bifând toate greșelile politice posibile: intrarea la guvernare s-a dovedit imediat un eșec pentru PSD, care era controlat de la Cotroceni; apoi Geoană a făcut vizite la Moscova și a fost criticat pentru acestea; cu câteva zile înainte de turul doi pentru prezidențiale, Geoană a mers acasă la Sorin Ovidiu Vântu, un om de afaceri condamnat și certat cu justiția. De asemenea, fostul lider PSD a dat dovadă de aroganță pe scena politică și a evitat să dea explicații despre averea sa.

CITIȚI ȘI: Vîntu lovește din nou: îl „ajută”, încă o dată, pe Geoană să ajungă președinte

Traian Băsescu nici nu a avut nevoie să lanseze noi atacuri, pentru că fostul lider PSD provoca toate scandalurile politice și cădea în toate capcanele întinse de fostul președinte al României. Mircea Geoană părea un politician care provoca o gafă la orice acțiune a sa. Nu degeaba Iliescu i-a spus că ar fi un „prostănac”.

Președinte pentru o noapte

Mircea Geoană mai are un record în PSD: este singurul PSD-ist care a fost președinte o singură noapte. Prima noapte de președinte și, în același timp, ultima. Un record greu de bătut de alți membri PSD în viitor.

Acesta mai este și singurul președinte PSD care nu a avut funcția de președinte al României sau premier. Nici Liviu Dragnea nu a fost premier în perioada în care a fost președintele PSD, dar în cazul său a fost o problemă legală. Dragnea avea o condamnare și legea nu-i permitea să dețină funcția de premier. Geoană nu a avut astfel de probleme cu legea.

CITIȚI ȘI: Problemele lui Mircea Geoană cu justiția: salvat de prescrierea faptelor

Cu aceste recorduri pentru PSD, Mircea Geoană se roagă de partid să-l ajute și în 2024 la alegerile prezidențiale. Mircea Geoană își dorește un nou record negativ: singurul candidat PSD care pierde alegerile prezidențiale de două ori.

CITIȚI ȘI: Mircea Geoană, legături cu un mafiot italian: complexul rezidențial, avionul și petrecerile la Monaco

CITIȚI ȘI: Lecția lui Piedone pentru Geoană. Cine este misterioasa pesedistă care trage sforile în campanie. Rolul lui Ţiriac

CITIȚI ȘI: Cine sunt magnații care îi pun la dispoziție sediul de campanie lui Geoană

CITIȚI ȘI: Geoană, întâlnire secretă la Bran, în pregătirea prezidențialelor. Ce vedete și ce miliardar controversat îl susțin

 

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: