Grădina Botanică din municipiul Galați găzduiește un hotel pentru insecte și o microfermă urbană de legume și fructe, proiectată cu principiile permaculturii.
Microferma este bazată pe principiul permaculturii este o cultură agricolă în care se pot cultiva cu succes, pe toată perioada anului, legume și fructe fără a fi nevoie de intervenții cu insecticide, ierbicide sau alte substanțe chimice. Micuța grădina conține straturi cu legume: roșii, cartofi, castraveți, ardei gras, ceapă; arbori fructiferi – meri, peri, pruni – sau tufe de zmeură ori afine, printre ele crescând plante aromatice – busuioc, lavandă, mentă, crăițe, numite specii companion.
Pe lângă faptul că speciile companion ajută la îndepărtarea dăunătorilor, atrag polenizatorii, împiedică de asemenea creșterea buruienilor și îmbunătățesc calitatea solului.
„Este vorba de o cultură a plantelor dezvoltată în mod cât mai prietenos și armonios cu mediul înconjurător. Nu folosim substanțe chimice, nu intervenim foarte mult asupra solului, folosim așa numitele specii companion, plante care ne ajută să îndepărtăm dăunătorii. Plantele aromatice prin uleiurile lor volatile îndepărtează dăunătorii care atacă în mod tradițional speciile de legume și atrag insectele benefice sau polinizatorii. Busuiocul, menta, crăițele. Grădina bazată pe principiile permaculturii folosește inițial un design, care ne ajută să eficientizăm zona cât mai bine: o bucățică de teren pe care plantăm strict ce ne interesează fără să ne extindem foarte mult și să folosim resursele cât mai eficient”, susține Raluca Guriencu, șeful Secției Grădina Botanică, din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii.
Atracția microfermei este hotelul de insecte unde cei mici pot admira fluturi, albine și gărgărițe.
„Hotelul de insecte a fost conceput pentru cei mici. Este un punct de atracție al grădinii. Ne dorim cazarea insectelor, într-un spațiu amenajat cu materialele noastre din grădină: lemn uscat, pietricele, cărămidă, conuri de brad. Este vorba de spații mici, înguste și umbroase. Avem tot felul de fluturi, albinuțe, gărgărițe, bondari. Le atragem cu speciile de plante companion, care prin mirosul lor atrag insectele și apoi ele poposesc și în hotel”, povestește Raluca Guriencu.
„Prezentarea într-un mod inedit în așa fel încât publicul vizitator să poate asimila niște cunoștințe botanice este binevenită. Este și cazul acestui proiect-Perma mozaic-care nu înseamnă altceva decât realizarea unui mozaic din plante permanente, cu specii din plante cunoscute dar care mai au anumite secrete pe care vizitatorii le pot asimila mai ușor”, susține Radu Lupoae, directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News