Prețul mediu zilnic energiei furnizate pentru vineri a sărit de 1.000 de lei/MWh, după ce cu o zi înainte atinsese nivelul de 944 lei/MWh. Prețul orar a atins și el maxime, de 3.328 lei/MWh, în apropierea celui mai ridicat preț orar de vară, din anii trecuți, 2021 și 2022, când Europa a traversat o criză energetică, iar prețul gazelor îl dicta pe cel al electricității, relevă datele analizate de Profit.ro.
România este a doua ce mai scumpă piață europeană (cu un preț mediu de 12 euro/MWh sau 1.055 eli/MWh), după Ungaria (unde prețul unui MWh este joi de 230 euro), prețuri apropiate de cel de pe OPCOM fiind înregistrate doar în celelalte state balcanice, Grecia și Bulgaria (190 euro/MWh).
De altfel, toate statele care se învecinează cu Ucraina au prețuri ridicate: 149 euro/MWh – Slovacia și 132 euro/MWh – Polonia.
Comparativ, prețurile din Germania (91 euro/MWh) sau Franța (55 euro/MWh) sunt de 2-5 ori mai reduse decât cele din România și Ungaria.
Pe lângă efectele caniculei și ale secetei, pe partea cererii în această vară a apărut un element nou în regiune: importurile masive de electricitate ale Ucrainei.
În urma bombardamentelor rusești care le-a distrus o bună parte din capacitatea de generare de electricitate, autoritățile ucrainene importă masiv energie de la statele din jur.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News