Grecia va lansa drone și senzori de temperatură pentru a lupta împotriva incendiilor

Sursă foto: Greek Reporter/Konstantinos Balalas
Sursă foto: Greek Reporter/Konstantinos Balalas

Premierul Greciei a declarat joi că va lansa drone și va instala senzori care să măsoare temperatura zonelor împădurite pentru a îmbunătăți lupta împotriva incendiilor, după criticile activiștilor pentru climă cu privire la un incendiu devastator care arde de aproape două săptămâni.

Incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, ca și alte țări mediteraneene, însă guvernul a declarat că vremea extrem de secetoasă, vântul și canicula, pe care oamenii de știință le asociază cu schimbările climatice, le-au agravat în acest an, forțând mii de evacuări, conform Reuters.

Un incendiu de vegetație în regiunea Evros din nord-estul țării, cel mai mortal incendiu din Europa din această vară, a continuat să ardă joi pentru a 13-a zi, după ce a ucis cel puțin 20 de persoane, distrugând case și mijloace de trai și pârjolind păduri luxuriante.

Sute de pompieri au continuat joi să lupte cu incendiul masiv din Evros, după noi evacuări în timpul nopții.

„Deși am fost mai bine pregătiți decât în orice alt an, ne-am confruntat cu o combinație de incidente fără precedent”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis în fața Parlamentului, referindu-se la valul de căldură severă din iulie, cel mai lung din ultimii ani în Grecia.

El a spus că autoritățile au inițiat demersuri pentru a achiziționa peste 100 de drone pentru a monitoriza în timp real incendiile de vegetație. Există, de asemenea, planuri de a instala senzori de temperatură în siturile arheologice și în pădurile cu risc ridicat, în timp ce aproximativ 500 de cercetători forestieri și încă 1.000 de pompieri vor fi angajați în curând.

Ecologiștii care pledează pentru o intervenție internațională mai puternică pentru a limita schimbările climatice au acuzat autoritățile grecești că, în general, cheltuiesc mai multe fonduri pentru stingerea incendiilor decât pentru prevenire.

Mitsotakis a declarat că în acest an au fost cheltuite zeci de milioane de euro pentru prevenirea incendiilor de vegetație, dar că acest lucru încă nu este suficient.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: