Grindeanu: De 25 de ani, nu s-a cumpărat niciun tren nou, în România. Acum, sunt în licitaţie 160 de garnituri de tren

Sorin Grindeanu (Inquam Photos George Călin)
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat vineri, după verificarea stadiului lucrărilor la obiectivul de infrastructură rutieră Autostrada Sibiu-Piteşti, secţiunea 2, că de 25 de ani, nu s-a cumpărat niciun tren nou, în România iar acum, sunt în licitaţie 160 de garnituri de tren noi, care vor veni în perioada următoare. Ministrul a precizat că nu e destul, pentru că degeaba ai tren nou dacă nu ai infrastructura.

”Dacă pe zona rutieră, cât de cât lucrurile se văd şi merg, în acest moment sunt vreo 800 de km de autostradă şi de drum expres în lucru în România, pe zona cealaltă, pe zona feroviară, trebuie să recuperăm timpul pierdut. De 25 de ani, nu s-a cumpărat niciun tren nou, în România, nici măcar unul. Acum, sunt în licitaţie 160 de garnituri de tren noi, care vor veni în perioada următoare”, a spus ministrul Transporturilor.

Grindeanu a precizat că ”nu e destul, că degeaba ai tren nou dacă nu ai infrastructura care să ţină şi să meargă”. Potrivit lui Grindeanu, toate tipurile de transport din România sunt necesare.

”Când am venit în funcţie, la final de 2021, am mers în Guvern şi am aprobat un Plan Naţional de Investiţii până în 2030, care a fost discutat cu Comisia Europeană, pe infrastructură. Necesarul sumei e de vreo 70 de miliarde de euro, noi acum avem undeva la 40 acoperit, pentru restul, trebuie să găsim soluţii”, a spus ministrul Sorin Grindeanu. El a precizat că este pentru prima oară când nu doar că au terminat banii europeniv dar au mai cerut încă un miliard în plus, pe care l-au cheltuit şi pe acela. ”În ianuarie, februarie s-a lansat noul Program operaţional de Transporturi, astăzi, când vorbim, la trei sau patru luni, este acopert sută la sută. S-au semnat contracte pe sută la sută. Asta înseamnă că în acest moment, pe această zonă de transporturi, lucrurile au intrat pe un făgaş normal. Dar trebuie să se continue”, a completat Grindeanu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: