Grupul de la Davos încearcă reconstruirea încrederii în 2024. Care sunt provocările globale

Klaus Schwab, fondatorul WEF, sursa foto: weforum.org

Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos va fi organizat în perioada 15-19 ianuarie 2024 și va trebui să găsească răspuns la noile provocări globale. Într-un context economic marcat de incertitudine și probleme economice grave, Forumul va avea teama „Rebuilding Trust” (Reconstruirea încrederii). Astfel, liderii politicieni și economici care se vor întâlnit la Davos, în Elveția, se vor concentra pe reconstruirea încrederii într-o lume care devine multipolară.

Riscuri globale

WEF a publicat inclusiv raportul anual referitor la riscurile globale, care arată că a crescut teama în privința dezinformării și fake news-urilor, fiind considerate cel mai mare risc. Pe locul doi se situează temperaturile extreme înregistrat în tot mai multe regiuni ale planetei, urmate de polarizarea socială și/sau politică.

De asemenea, atacurile cyber sunt un risc tot mai mare, urmate de conflictele militare și lipsa oportunităților economice. Dar cea mai mare preocupare a grupului de la Davos rămâne deglobalizarea, care s-a accentuat tot mai mult în ultimii 2 ani, iar problemele economice pun sub semnul întrebării actualul model economic. Uniunea Europeană a început 2024 cu o recesiune în zona euro, iar mai multe state UE se confruntă cu dezindustrializare, ceea ce nu poate decât să destabilizeze societățile și sistemele politice.

„Într-o lume în care numărul refugiaţilor a crescut de la 40 la 110 milioane şi atacurile cibernetice s-au multiplicat de patru ori, trebuie să reunim la Davos oameni care pot găsi oportunităţi de cooperare într-o lume cu tot mai multe provocări”, a declarat Borge Brende, președintele WEF.

Grupul de la Davos va trebui să analizeze și relațiile SUA-China, care în cazul unui conflict ar putea afecta economia globală. La sfârșit de 2023 a avut loc celebra întâlnire Biden-Xi Jinping, iar americanii și chinezii vor trebui să demonstreze că își doresc să consolideze parteneriatele deja anunțate.

Zelenski la Davos

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, va participa la Forumul Economic de la Davos, deoarece pe 14 ianuarie se va discuta exclusiv despre situația din țara sa. Circa 70 de funcționari guvernamentali, din mai multe țări, se vor reuni la Davos pentru a discuta despre opțiunile pentru pace.

Președintele ucrainean va avea momentul său de celebritate și va ține un discurs, dar în același timp va simți și presiunea celui mai important grup economic, care îl îndeamnă la negocieri pentru pace.

Tot referitor la situația Rusia-Ucraina, va fi abordată și evoluția economică a Rusiei. Sancțiunile impuse de Occident nu au avut efectul scontat, iar economia Rusiei a reușit să se stabilizeze cu producția militară, beneficiind atât de o creștere a PIB-ului, cât și de o creștere a salariilor cetățenilor.

Inteligența Artificială, marea provocare

Inteligența Artificială (AI) schimbă deja drastic actualul model economic, iar statele și companiile caută soluții pentru a se adapta la noile tehnologii. Dacă AI va continua să înlocuiască din ce în ce mai mulți muncitori, acest lucru nu va contribui la stabilitate economică. Grupul de la Davos va trebui să găsească soluții pentru o economie verde, digitalizată care să ofere noi oportunități de muncă și să crească veniturile cetățenilor, după ce în ultimii ani a crescut foarte mult costul traiului.

Cine mai participă la Davos

Marii absenți vor fi Joe Biden, Vladimir Putin și Xi Jinping. SUA și China vor trimite în schimb reprezentanți: Antony Blinken, secretarul de stat SUA, și Li Qiang, premierul Chinei.

Va fi prezent Emmanuel Macron, președintele Franței, care de mai multe ori și-a exprimat preocupările despre un capitalism ajuns la final. Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, va fi și ea prezentă, alături de Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene. Pedro Sanchez, premierul Spaniei, va participa și el la Davos.

Președintele Israelului va participa și el la eveniment și va aborda problema conflictului cu Palestina. De asemenea, premierul Qatarului va avea un rol de mediator în acest conflict.

Este așteptată prima apariție la nivel internațional a lui Javier Milei, noul președinte controversat al Argentinei. Acesta a impus mai multe măsuri de austeritate în Argentina pentru a combate criza economică și va avea momentul său pentru a discuta cu specialiștii prezenți la Davos.

De asemenea, vor participa mai mulți lideri ai celor mai mari companii din lume, mai ales din domeniul informaticii: Sam Altman, din partea OpenAI, Satya Nadella, din partea Microsoft, Pal Gelsinger, din partea Intel, președinții Eni și Enel, directorii mai multor bănci din Europa și SUA. Forumul Economic este o mare oportunitate pentru cele mai importante multinaționale de a înțelege noile provocări și de a găsi parteneriate cu diferite state din lume pentru a-și extinde investițiile.

„Un Guvern Mondial neales”

Klaus Schwab, născut în Germania în 1938, a fondat Forumul Economic Mondial și a organizat celebra întâlnire de la Davos, Elveția. Schwab a fost profesor de economie la mai multe universități din Elveția.

Grupul de la Davos a fost mereu criticat pe plan internațional, deoarece ar reprezenta o elită care vrea să guverneze. Chiar Elon Musk a declarat că Forumul lui Schwab se comportă ca un guvern neales.

„WEF-ul e un Guvern Mondial neales pe care poporul nu îl vrea și nu l-a cerut”, a scris Musk pe rețelele de socializare.

Forumul Economic este oficial recunoscut, de către guvernul Elveției, ca fiind o organizație internațională. Acesta protejează interesele economice ale statelor și multinaționalelor, dar nu le poate reprezenta pe plan internațional. De multe ori, a fost criticat inclusiv pentru lipsa unor măsuri clare pentru problemele economice din lume.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL