Grupul popularilor europeni din care face parte și Ursula von der Leyen, devine mai conservator

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: X

Analiză Politico. Grupul popularilor europeni (PPE, centru-dreapta), din care face parte și Ursula von der Leyen, devine mai conservator. Vrea să renunțe la interzicerea comercializării de vehicule cu motoare termice din 2035, să crească semnificativ rolul Europol și să sporească rolul UE în politica de apărare a statelor membre.

Conform unui proiect “manifest” citat de Politico, Partidul Popular European vrea ca UE să-și suplimenteze masiv securitatea la granițele externe, pentru limitarea migrației, și să renunțe la planurile de eliminare treptată a motoarelor termice până în 2035. Acesta din urmă reprezintă unul dintre proiectele de referință ale mandatului Ursulei von der Leyen, președinte actual al Comisiei Europene și membru PPE, dar grupul parlamentar argumentează că este nevoie de “sprijinirea industriei”.

În loc să “forțeze” trecerea la mașinile electrice, PPE vrea introducerea unor “concepte inovatoare și instrumente pentru protecția climei, cu extinderea energiilor regenerabile și o economie circulară”. Totuși PPE susține că dorește “să dezvolte în continuare” Green Deal – pachetul legislativ pentru crimă pe care von der Leyen și-a bazat reputația, chiar dacă, în ultimele luni, parlamentarii populari au blocat Green Deal, susținând că “UE riscă să suprasolicite sectorul agriculturii cu zecile de propuneri ale acestui program”.

Proiectul de 14 pagini vorbește, între altele, de problema migrației, dar se referă la aceasta în contextul “necesității de a păstrara valorilor noastre creștine”. De asemenea, propune numirea unui comisar european pentru apărare care să coordoneze politicile din întregul bloc, în timp ce rolul de Înalt Reprezentant al UE ar urma să fie treptat înlocuit de un “comisar de externe al UE”. PPE vrea și numirea unui Consiliu European de Securitate, care să sprijine activitatea noului ministru, în special în cazuri de crize internaționale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: