Guterres avertizează că războiul din Gaza poate agrava amenințările la adresa păcii și securității globale

Antonio Guterres
Antonio Guterres, sursa: Twitter

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat miercuri Consiliul de Securitate că războiul între Israel şi combatanţii palestinieni din Hamas în Fâşia Gaza ar „putea să agraveze ameninţările existente la adresa păcii şi securităţii internaţionale”, potrivit Reuters şi AFP.

Guterres a invocat Articolul 99 din Carta fondatoare a ONU, foarte rar folosit, care îi permite să „aducă în atenţia Consiliului de Securitate orice chestiune care, în opinia sa, poate ameninţa menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.

„Ne confruntăm cu un risc grav de colaps al sistemului umanitar. Situaţia se deteriorează rapid spre o catastrofă cu implicaţii potenţial ireversibile pentru palestinieni, în ansamblu, şi pentru pacea şi securitatea în regiune”, subliniază Guterres într-o scrisoare adresată celor 15 membri ai Consiliului.

„Nu există o protecţie eficientă a civililor în Gaza. Niciun loc nu este sigur în Fâşia Gaza”, a insistat el.

Secretarul general al ONU avertizează că este posibilă o „prăbuşire totală a ordinii publice în curând” în Fâşia Gaza, vizată de bombardamentele israeliene şi o ofensivă la sol a Israelului, insistând pentru o încetare a focului umanitară în această scrisoare fără precedent adresată Consiliului de Securitate.

„Cu bombardamentele constante ale forţelor armate israeliene şi în lipsa unui adăpost sau a minimului necesar pentru a supravieţui, mă aştept la o prăbuşire totală a ordinii publice în curând din cauza condiţiilor disperate, ceea ce ar face imposibil chiar şi un ajutor umanitar limitat”, avertizează Antonio Guterres, invocând pentru prima dată de la sosirea sa la conducerea Naţiunilor Unite, în 2017, Articolul 99 din Cartă.

„Situaţia s-ar putea agrava şi mai mult, inclusiv prin producerea de epidemii şi printr-o presiune tot mai mare pentru strămutări în masă în ţările vecine”, adaugă el.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: