Guvernul a adoptat o ordonanţa de urgenţă care instituie o schemă de ajutor de stat pentru compensarea parţială

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Conform comunicatului de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, actul normativ vizează acordarea unor ajutoare de stat pe baza unei scheme de susţinere financiară, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, având ca obiective:

a) asigurarea unui grant financiar, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate înfiinţată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024;

b) asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi înfiinţată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024.

„Programul Tomata şi Programul usturoiul românesc continuă şi în acest an, iar fermierii care se înscriu în aceste programe vor primi 3000 de euro/1000 de mp pentru tomate, respectiv 3000 de euro/ha pentru usturoi. La solicitarea legumicultorilor am luat decizia de a le oferi sprijinul financiar de care au nevoie mai devreme faţă de anii trecuţi. Astfel, le asigurăm un ajutor financiar pe cadrul temporar de criză Ucraina pentru a avea resurse financiare în perioada de pregătire şi îngrijire a culturilor, în valoare de 1500 de euro/1000 de mp pentru cei care cultivă tomate în spaţii protejate şi 1500 de euro/ha pentru cei care cultivă usturoi, urmând ca restul sprijinului să îl acordăm sub formă de ajutor de minimis, după recoltare, în aceleaşi condiţii ca în anii trecuţi. Fermierii au nevoie de resurse financiare pe întreaga perioadă a anului agricol şi este de datoria noastră să le oferim sprijinul exact când au nevoie.”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform sursei citate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: