Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.
Într-un comunicat, Executivul „îşi exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie”.
„În funcţie de Planul de acţiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români. Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană şi cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile pieţelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”, mai precizează sursa citată.
Comisia Europeană a pus punct, vineri, interdicţiei introduse de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine, informează executivul comunitar, citat de AFP.
În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.
Executivul comunitar a ajuns la concluzia că, graţie măsurilor introduse la începutul lunii mai, „distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.
Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, declara la începutul acestei săptămâni că măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor. Pe de altă parte, ministrul Florin Barbu a transmis că vor fi luate cele mai bune măsuri, atât economice şi financiare, cât şi acte normative, „pentru a sprijini şi proteja fermierii români”, notează Agerpres.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News