Guvernul aprobă: Costuri mai mici pentru Autorizațiile Speciale de Transport (AST)

Sursa foto: CNN

Guvernul României a aprobat în ședința din 18.01.2024, mai multe acte normative în cadrul discuțiilor cu Ministrul Transporturilor și Infrastructurii și cu Prim-Ministrul României. Posibilitatea reducerii tarifelor la Autorizațiile Speciale de Transport (AST) este unul dintre ele, răspunzând, astfel, la una dintre revendicările transportatorilor protestatari. Astfel, măsura de reducerea tarifelor AST, va oferi competență Adunării Generale a Acționarilor a CNAIR (Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere) să aprobe tarifele pentru prestațiile specifice, altele decât tariful de utilizare a rețelei de drumuri. 

Acest aspect a fost reglementat prin Hotărârea pentru modificarea și completarea anexei nr. 1 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2003 pentru înființarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere- S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome „Administrația Națională a Drumurilor din România”.

AST este documentul prin care administratorul drumului stabileşte traseul ce urmează a fi parcurs, condiţiile de efectuare a transportului şi tarifele datorate.

AST se eliberează pentru:

  1. transporturi a căror încărcătură este indivizibilă. Prin încărcătură indivizibilă se înţelege încărcătura care, în scopul transportului rutier, nu poate fi divizată în două sau mai multe încărcături fără cheltuieli nejustificate sau fără riscul deteriorării şi care, din cauza dimensiunilor şi masei sale, nu poate fi transportată de un autovehicul, o remorcă, un tren rutier sau un vehicul articulat astfel încât acesta să respecte masele şi/sau dimensiunile maxime admise;
  2. vehicule care depăşesc constructiv masele şi/sau dimensiunile maxime admise;
  3. vehicule care transporta mărfuri care nu sunt indivizibile, dacă este depăşită cel puţin una dintre masele sau dimensiunile maxime admise şi sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

(i) masa totală a vehiculului impreuna cu incarcatura să fie de cel mult 50,0 tone;

(ii) masa pe axe să nu depăşească masa maximă ce poate fi autorizată;

(iii) lungimea să nu depăşească cu mai mult de 3,0 metri lungimea maximă admisă;

(iv) lăţimea să nu depăşească 3,0 metri;

(v) să nu fie depăşită înălţimea maximă admisă;

In toate cazurile, vehiculul impreuna cu incarcatura nu poate depasi masa maxima tehnic admisibila si masele maxime tehnic admise pe axe, asa cum sunt ele inscrise in certificatul/certificatele de inmatriculare sau in cartea de identitate a vehiculului.

In cazul in care există restricţii de circulaţie ale căror valori sunt mai mici decât masa totală si/sau dimensiunile vehiculului, AST se poate elibera doar in baza unui proiect de transport sau studiu de traseu, dupa caz. Proiectul de transport si studiul de traseu se intocmesc de persoane fizice autorizate sau de către persoane juridice care au ca obiect de activitate proiectare şi consultanţă lucrări de drumuri, poduri şi construcţii aferente.

AST se pot elibera pentru un traseu simplu (vehiculul, cu sau fără încărcătură, depăşeşte masele şi/sau dimensiunile maxime admise pe un singur traseu origine-destinaţie) sau pentru un traseu multiplu (vehiculul, cu sau fără încărcătură, depăşeşte masele şi/sau dimensiunile maxime admise pe mai mult de un traseu, dar nu mai mult de 4 trasee, având aceleaşi caracteristici sau caracteristici diferite pentru fiecare traseu).

AST pentru un traseu simplu sau un traseu multiplu se poate elibera pentru o perioadă limitată de timp, dar nu mai mult de 10 zile calendaristice.

AST se poate elibera si pentru perioade de 30 de zile calendaristice, 90 de zile calendaristice sau 12 luni consecutive, cu valabilitate pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi, sau cu valabilitate pe un traseu determinat, pentru aceleasi perioade de timp.

AST se eliberează la cererea solicitantului, care poate fi operatorul de transport sau o terţă persoană, în numele operatorului de transport.

Cererea pentru eliberarea AST se completează integral de către solicitant, acesta purtând întreaga responsabilitate cu privire la corectitudinea informaţiilor furnizate.

Titularul AST este operatorul de transport care poarta întreaga responsabilitate a circulatiei vehiculului cu depasiri, în conformitate cu conditiile prevazute în AST.

Cererea se depune la unitatea/subunitatea CNAIR SA care va emite AST. Cererea se poate transmite si prin fax sau prin e-mail (in format scanat).

In functie de depasirile inregistrate de vehiculul in cauza, cererile pot fi transmise la Directiile Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP), la Sectiile de Drumuri Nationale (SDN) sau la CNAIR SA, conform limitelor de competenta, dupa cum urmeaza:

Masele si dimensiunile vehiculului:

  1. masa pe fiecare axa se inscrie in tone, cu doua zecimale (exemplu 11,50 t);
  2. masa totala a vehiculului trebuie sa fie egala cu suma maselor pe axe.
  3. dimensiunile (lungime, latime, inaltime) se masoara cu vehiculul impreuna cu incarcatura, in pozitie de drum, masurandu-se distanta intre punctele extreme, determinate de vehicul sau de incarcatura, dupa caz;
  4. dimensiunile se inscriu in metri, cu doua zecimale (exemplu: lungime: 27,45 m);
  5. masa totala a vehiculului este indivizibila cand este determinata de masa cumulată a vehiculului tractor, a remorcilor/semiremorcilor tractate de acesta, a dispozitivelor de fixare şi a repartitorului de sarcină precum si de masa unei încărcături indivizibile. In cazul in care masa totala rezulta prin insumarea maselor a 2 (doua) sau mai multe incarcaturi (chiar daca fiecare din aceste incarcaturi este indivizibila) ea este divizibila;
  6. dimensiunile indivizibile sunt determinate de punctele extreme ale vehiculului si cele ale incarcaturii indivizibile. In cazul in care o dimensiune maxima este determinata prin insumarea dimensiunilor a 2 (doua) sau mai multe incarcaturi (chiar daca fiecare din aceste incarcaturi este indivizibila) ea este divizibila;
  7. caracteristica divizibila sau indivizibila a masei totale si a dimensiunilor se declara prin incercuirea textului corespunzator;
  8. in cazul in care se solicita AST pentru mai multe trasee, valorile maselor si dimensiunilor se vor inscrie pentru fiecare traseu;

Caracteristicile vehiculului:

  1. axele vehiculului se numeroteaza individual, pornind de la partea din fata a autovehiculului;
  2. caracteristicile axelor (M-motoare, P-cu suspensie pneumatica sau echivalenta, A-suspensie pe arcuri sau echivalenta, J-axa cu roti jumelate) se declara prin incercuirea literei corespunzatoare din dreptul axei respective;
  3. distanta intre axe reprezinta distanta dintre axele geometrice ale axelor vehiculului si se inscrie in metri, cu doua zecimale (exemplu: 3,55 m)
  4. raza interioara si raza exterioara a coroanei de virare se vor inscrie in metri, cu doua zecimale, conform carateristicilor tehnice ale vehiculului.

Alte caracteristici:

  1. detaliile privind marfa transportata: se va inscrie denumirea generica (de exemplu: confectie metalica, rezervor, utilaj petrolier, combina agricola, etc.);
  2. in cazul vehiculelor specializate sau destinate prin constructie unor lucrari sau in cazul utilajelor autopropulsate (platforme destinate transportului de vehicule, automacarale, pompe de beton, etc), care prin constructie depasesc masele si/sau dimensiunile maxime admise, se va bifa casuta corespunzatoare din cerere;

Autorizatii speciale de transport (AST) la cerere pentru vehiculele care circula cu depasirea limitelor maxime admise

AST se eliberează de administratorul drumului pe care se circulă, astfel:

  1. CNAIR SA si subunitatile sale pentru drumurile nationale si autostrazi;
  2. Consiliile judetene, prin organele de specialitate, pentru drumurile de interes judeţean;
  3. Consiliile municipale, prin organele de specialitate, pentru strazile situate în intravilanul municipiilor. Sectoarele de drumuri naţionale, incluzând şi lucrările de artă, amenajările şi accesoriile aferente, situate în intravilanul municipiilor sunt în administrarea consiliilor municipale respective;
  4. unităţii administrative pe teritoriul căreia se află, in cazul drumurilor de interes local;

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: