Guvernul caută soluții pentru șantierul naval din Mangalia

Santier Mangalia
Sursa foto: Inquam / Daniel Stoenciu

O comisie interministerială negociază cu grupul olandez Damen o soluție pentru situația de la șantierul naval Mangalia. Statul român dorește să se ajungă o soluție amiabilă cu investitorii olandezi, a transmis Executivul.

De ce este important: Acționarul minoritar din Șantierul Mangalia, Damen Holding BV, a anunțat săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, anularea cadrului legal de funcționare a asocierii cu statul român privind Șantierul Mangalia, conform Profit.ro.

„Sesizarea părții olandeze a ajuns la Guvernul României de ceva vreme și în cel mai scurt timp s-a constituit o comisie interministerială care a deschis imediat un dialog cu partea olandeză, iar în clipa asta pot să vă spun că discuțiile sunt într-un stadiu activ și că se caută, statul român dorește în primul rând o soluție amiabilă cu investitorii olandezi”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Anterior, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, declarase că nu înțelege decizia Damen Holding BV de a anula asocierea cu statul român privind Șantierul Mangalia, întrucât Damen nu este într-o poziție în care ar avea vreunul dintre drepturi atinse, iar Guvernul României face demersuri pe lângă Comisia Europeană și OCDE pentru a putea reintroduce această excepție în legea care privește guvernanța corporativă.

„Din punctul nostru de vedere, Damen nu este într-o poziție în care ar avea vreunul dintre drepturi atinse, de orice fel, pentru că există o clauză tranzitorie în lege și atâta timp cât consiliul de supraveghere și consiliul de administrație este la lucru, ei își manifestă capacitatea de a manageri ai șantierului naval fără nicio problemă. De aceea, personal, nu înțeleg de ce această decizie de astăzi, pentru că le-am comunicat deja că suntem în acest grup de lucru, că am informat și suntem în contact atât cu Comisia Europeană, cât și cu OCDE pentru a putea reintroduce această excepție, pentru că este un caz unic în România în această formulă de a lucra într-un sistem dual. Facem eforturi în continuare, suntem în dialog. Eu cred că lucrurile, atunci când suntem la masa discuțiilor, pot să evolueze bine, atât pentru Damen, cât și pentru acționariat, adică pentru cetățenii României pe care îi reprezentăm prin intermediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și, în același timp, pentru cei care lucrează astăzi la Șantierul Naval”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Ministrul a spus că reprezentanții statului roman sunt dispuși să depună toate eforturile în continuare, să stea la masa discuțiilor și să găsească cea mai bună soluție.Oprea a precizat că s-a constituit imediat un grup de lucru, atât la nivelul ministerului, cât și la nivelul Guvernului, pentru că a fost o cerință a prim-ministrului Marcel Ciolacu de a avea implicat și Ministerul Justiției, și Secretariatul General al Guvernului, și celelalte ministere, alături de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, pentru a avea o soluție bună, corectă, astfel încât să se poată continua această colaborare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL