Guvernul pregătește legislatia privind asistența medicală în cazul unor operațiuni militare

Sursa: X

Guvernul pregătește legislatia privind asistența medicală în cazul unor operațiuni militare. Un proiect de ordonanță de urgență în acest sens a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății. Potrivit actului normativ, asistența medicală operațională va fi asigurată de structuri sanitare înființate la nivelul Ministerului Apărării Naționale.

Guvernul spune că „absența reglementărilor în domeniul asistenței medicale operaționale reprezintă o vulnerabilitate majoră în cazul acțiunilor militare sau în îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul NATO, în contextul geostrategic actual. De aceea, e necesară adoptarea de măsuri imediate care să asigure securitatea celor afectați de acțiunile militare pe timp de pace, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu și la declararea stării de război”, motiveaza Executivul.

Se încearcă astfel implementarea standardelor Alianței din acest domeniu, în ţara noastră, prin instruirea personalului medical.

Colonelul Dan Dobre, director adjunct Direcţia Medicală a MApN: Trebuie să ne aliniem cu NATO

„Pentru că suntem țară membră NATO, trebuie să ne aliniem și noi din punctul de vedere al procedurilor medicale, al legislației naționale, astfel încât să vorbim aceeași limbă. Practic, militarii, indiferent de naționalitatea lor să primească aceleași tipuri de îngrijiri medicale, indiferent ce națiune are personalul medical care le acordă acele îngrijiri medicale”, a precizat Colonelul Dan Dobre, director adjunct Direcţia Medicală a MApN.

Medicina operațională, cum a fost numită, cuprinde servicii de protecție medicală, servicii de evaluare, tratament și evacuare medicală a bolnavilor și răniților.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL