Guvernul României şi cel al Statelor Unite ale Americii au semnat luni, la sediul Ambasadei SUA la Bucureşti, documentul oficial pentru stabilirea Parteneriatului cadru pentru protecţia copilului/Child Protection Compact Partnership, prevăzut a se desfăşura pe o perioadă de 5 ani. Parteneriatele Child Protection Compact sunt programe multi-anuale stabilite de Guvernul Statelor Unite, începând cu 2015, cu guverne din state partenere, care dovedesc existenţa unui angajament politic real în prevenirea şi combaterea traficului de copii.
Potrivit Guvernului, documentul reflectă viziunea şi preocupările comune ale celor două ţări în prevenirea şi combaterea traficului de copii, în asistenţa şi protecţia victimelor acestui flagel.
”Odată cu decizia Departamentului de Stat al SUA de a deschide Programul Child Protection Compact către Europa, România este prima ţară din regiune selectată să beneficieze de un suport financiar american în valoare de 10 milioane USD, care vizează îmbunătăţirea sistemului naţional pentru prevenirea şi combaterea traficului de copii. Printre rezultatele aşteptate ale Parteneriatului, se pot menţiona crearea Centrului Naţional de Combatere a Abuzurilor şi Exploatării Sexuale a Minorilor în Mediul Online, care va funcţiona în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a unui Centru de Excelenţă pentru Securitatea Digitală a Copiilor, în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, precum şi creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei privind riscurile traficului de copii şi ale exploatării sexuale a acestora pe internet”, precizează Guvernul.
„Vedem semnarea de astăzi a Parteneriatului cadru pentru protecţia copilului între Statele Unite şi România ca un important pas înainte în efortul nostru comun de a elimina traficul de copii, de a proteja copiii şi de a aduce traficanţii în faţa justiţiei”, a declarat ambasadoarea.
”Parcurgem astfel încă o etapă în planul nostru pentru protejarea copiilor şi pentru întărirea Parteneriatului Strategic România – SUA care, dincolo de valenţa de securitate, are şi valenţe sociale care înseamnă viitorul cetăţenilor noştri. Impactul legislaţiei este fundamental. Însă avem nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi – fie că suntem profesori, oameni politici, jurnalişti, poliţişti –, să fim parteneri în acest efort pentru a proteja viitorul copiilor noştri”, a precizat Ghigiu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News