Halep are şanse să scape de suspendare: Decizia atacată poate fi înlocuită sau anulată

simona halep1
Sursa foto: Simona Halep

Agenţia Naţională Anti-Doping din România a precizat ce opţiuni are Simona Halep pentru a contesta în integralitate decizia ITIA privind suspendarea timp de patru ani din competiţiile profesioniste de tenis.

Astfel, conform ANAD există şanse ca suspendarea Simonei Halep să fie anulată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

„Aşa cum este prevăzut în decizia emisă de Sport Resolutions în cazul Simonei Halep, punctul 384, decizia poate fi contestată în integralitate sau parţial. Potrivit Regulamentului de Arbitraj Anti-Doping al TAS, coroborat cu prevederile Codului TAS (Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne) şi jurisprudența acestuia, obiectul apelului poate fi anularea totală sau parțială a unei decizii. De asemenea, conform codului TAS, completul de arbitri (sau Arbitrul Unic) are competența de a judeca de novo în fapt şi în drept, ceea ce presupune o judecată devolutivă, la fel ca în calea de atac a apelului din dreptul civil român”, a precizat Agenţia Naţională Anti-Doping conform Antena3.

De asemenea Tribunalul de Arbitraj Sportiv are posibilitatea de a retrimite cazul spre rejudecare:

„Arbitrii TAS pot pronunța o hotărâre prin care poate să înlocuiască decizia atacată sau să anuleze decizia şi să trimită spre rejudecare instanței de fond. Preşedintele de complet poate solicita, din oficiu sau la solicitarea părților, administrarea de noi probe (martori, înscrisuri, expertize etc) sau, după caz, să considere suficiente probele existente (administrate deja în faţa tribunalului care a pronunțat decizia atacată) şi să se pronunțe doar în baza acestora, la care se adaugă audierea la TAS. Aceasta din urmă poate fi solicitată, din nou, de către părți, dar completul arbitral poate decide totuși că este suficient de lămurit doar în baza înscrisurilor de la dosar”.

Reamintim că, decizia completă a tribunalului care a judecat cazul de dopaj al Simonei Halep include:

– concluzie conform căreia încălcarea regulilor anti-doping de către jucător cu privire la roxadustat a fost intenționată.
– concluzie conform căreia panelul a fost „confortabil satisfăcător”, raportat la faptul că jucătorul a comis o încălcare a regulilor anti-doping, potrivit datelor sale din Pașaportul biologic sportiv.
– constatare conform căreia informațiile standard au fost împărtășite cu experții WADA, iar cunoștințele experților cu privire la identitatea jucătorului nu au afectat viziunea lor asupra datelor din pașaportul biologic.
– declarație din partea completului conform căreia „doamna Halep cu siguranță nu este responsabilă pentru nicio întârziere în audierea și soluționarea acestui caz. Cu toate acestea, în ciuda protestelor repetate ale jucătorului în sens contrar, nici ITIA și nici altcineva nu este implicat.”
– decizia comisiei conform căreia nu s-au aplicat „circumstanțe agravante” în acest caz și sancțiunea suspendării pe patru ani se aplică retroactiv de la momentul suspendării provizorii (7 octombrie 2022).

Contestațiile împotriva deciziei din cadrul Programului anti-doping de tenis se fac la Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) și toate detaliile și calendarele vor fi decise de către CAS.

 

 

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: