Hankó Balázs: Modelul educațional din Ungaria trebuie extins în Transilvania pentru a sprijini tinerii maghiari

Sursa foto: Facebook Hankó Balázs

Ministrul ungar al culturii și inovării, Hankó Balázs, a declarat joi, 22 august, la Cluj-Napoca, că modelul ungar de învățământ superior și formare profesională trebuie să fie implementat în întregul Bazin Carpatic, inclusiv în Transilvania, a relatat news.ro.

„Ungaria trebuie să ofere tinerilor din alte ţări doar formări care nu sunt disponibile în ţara lor, în aşa fel încât tinerii să fie încurajaţi să se reîntoarcă pe pământul natal după terminarea studiilor, trebuie creat un sistem de burse care să sprijine acest lucru”, a spus oficialul ungar.

În opinia ministrului, trebuie dezvoltat un sistem de burse şi pentru tinerii maghiari din Transilvania care studiază în limba română la Bucureşti, Braşov şi Timişoara, pentru a-i încuraja să se întoarcă în zona lor natală şi să valorifice cele învăţate în beneficiul propriei comunităţi, potrivit Libertatea.

El a participat la o masă rotundă intitulată „Oportunităţi educaţionale fără frontiere – reuşita pe pământul natal şi formări în Ungaria”, organizată în Curtea Tineretului din cadrul celei de-a 15-a ediţii a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca.

La rândul său, deputatul Ödön Szabó, expert în politici educaţionale al UDMR, a afirmat că România ocupă ultimele locuri în Europa la numărul de absolvenţi în universităţi, cu doar 23%. Comunitatea maghiară din Transilvania stă chiar mai prost decât media românească, minoritatea greacă fiind cea mai puternică în acest domeniu, cu 67% din populaţie, a precizat deputatul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: