Pentru prima oară în aproape 20 de ani, sărbătoarea Crăciunului a coincis cu sărbătoarea evreiască a aprinderii luminilor, Hanuca. Evenimente pentru marcarea acesteia au avut loc în toată lumea, din Israel până la Washington și Kiev.
La Washington a fost aprinsă uriașa menoră din parcul Elipsei, aflat în fața Casei Albe, în mijlocul unei atmosfere festive, de sărbătoare.
ALEJANDRO MAYORKAS – Secretarul american al Siguranței Interne: Liantul poporului evreu timp de 3.000 de ani,chiar cheia supraviețuirii noastre, în ciuda tuturor celor ce au încercat să ne distrugă, a fost
frumusețea, bucuria și ritualurile iudaismului. Cu toții avem de câștigat din studiul Torei, care ne obligă la alinarea bolnavilor, hrănirea celor flămânzi, îndeplinirea dreptății, primirea și primenirea străinului.
Și președintele Zelenski, el însuși evreu, a participat la o ceremonie de aprindere a menorei alături de rabini din Ucraina.
VOLODIMIR ZELENSKI – preşedintele Ucrainei: Astăzi sărbătorim și Crăciunul, și Hanuca. Și este foarte bine că în Ucraina putem trăi cu toții împreună putem cu toții lupta împotriva întunericului.
În Israel, premierul Netanyahu a amintit originea Hanucăi – re-consecrarea templului din Ierusalim, după ce evreii au învins dominația elenă – și a afirmat că acum, ca și în antichitate, iudaismul își va învinge inamicii.
În iudaism, se crede că evreii care au reaprins luminile în marele templu găsiseră doar o cantitate mică de ulei ritualic, cât pentru o zi, dar miraculos, acesta a ținut mai mult de o săptămână – și de aceea, sărbătoarea va dura anul acesta până la începutul lui ianuarie.
De numai patru ori de la începutul secolului al XX-lea, sărbătoarea evreiască Hanuca a coincis cu Crăciunul.
Hanuca este sărbătoarea care le aduce aminte evreilor de evenimente întâmplate cu peste 2100 de ani în urmă.
Israelul era sub dominaţia segelui Sirian Antioh al IV-lea Epifan (175-164 î.e.n). Între anii 168 şi 167 înaintea erei creştine, Antioh a promulgat o serie de decrete antievreieşti care au culminat prin transformarea Templului din Ierusalim într-un templu păgân.
Reacţia evreiască a fost condusă la început de Matatia, capul unei familii sacerdotale, care se va numi apoi familia Macabeilor. Fiul lui, Iuda, graţie calităţilor militare şi politice, a reuşit să recucerească Ierusalimul după trei ani de lupte.
El a dărâmat altarul profanat al templului, a zidit unul nou şi a reinaugurat astfel principalul loc de cult evreiesc. De altfel, „hanuca” înseamnă în ebraică „inaugurare”. Toate aceste întâmplări sunt relatate în Vechiul Testament, în Cartea întâi a Macabeilor.
În cinstea restaurării tradiţiei mozaice, evreii au instituit apoi o sărbătoare care ţine 8 zile. Anul acesta, Hanuca începe la 12 decembrie şi ţine până la 19 decembrie.
Cele 8 zile dedicate sărbătorii se leagă de o tradiţie păstrată în Talmud. În timpul ritualurilor de purificare a templului, s-a descoperit într-un loc ascuns o căniţă cu ulei sfânt, nepângărit.
Uleiul era utilizat la aprinderea luminilor din sfeşnicul cu 7 braţe numit menora. Deşi era puţin, cât pentru o singură zi, uleiul a ars în mod miraculos 8 zile neîntrerupt.
De aceea Hanuca este numită şi sărbătoarea luminilor şi este păstrat obiceiul ca în fiecare zi din cele 8 să fie aprinsă o lumânare în sfeşnicul cu 8 braţe numit „hanuchia”.
Cu ocazia acestei sărbători, copiii evrei primesc în dar dulciuri şi bani de ciocolată iar în familie se pregătesc gogoşi umplute cu dulceaţă şi chiftele de cartofi.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News