Hrana pentru animale în UE. Cum stă România. Perspective sumbre pentru 2024

Foto FEFAC

Estimările UE privind producția de furaje combinate pentru 2023 și perspectivele pieței pentru 2024 a fost evaluată de Federația Europeană a Producătorilor de Furaje (FEFAC). Observăm că in 2023, sectorul hranei pentru porci a fost cel mai grav afectat, cu o scădere de aproape 2,5 milioane de tone.

Piața hranei pentru animale din UE în 2023 reflectă presiunile continue din partea gestionării crizelor politice și comerciale, precum și o cerere tot mai mare de soluții durabile de hrană pentru animale pentru a răspunde dinamicii pieței și considerațiilor de reglementare.

Aceste tendințe sunt un răspuns la impactul negativ al schimbărilor climatice cum ar fi secetele și inundațiile și al bolilor animalelor inclusiv gripa aviară și pesta porcină africană (PPP), dar si asupra aprovizionării cu materii prime și asupra capacității de producție.

În plus, politicile naționale, pornind de la țintele de reducere a gazelor cu efect de seră pana la reglementări privind emisiile de nitrați, au contribuit la aceste schimbări.

Producția de furaje combinate pentru animale în UE (UE27) în 2023 este estimată la 144,3 milioane de tone, în scădere cu 2% față de 2022, conform previziunilor furnizate de membrii FEFAC.

 

Foto: FEFAC

Producția de furaje a crescut in România

Producția de furaje combinate diferă între statele membre: în timp ce țări precum Germania, Irlanda, Danemarca și Ungaria au înregistrat o scădere de aproximativ 5% a producției de furaje, alte țări precum Austria, Bulgaria, Italia și România au înregistrat o ușoară creștere.

Celelalte state membre fie și-au redus ușor producția de furaje, fie au menținut-o la un nivel similar cu cel de anul trecut.

Sectorul hranei pentru porci, cel mai grav afectat în 2023

Ca și în 2022, sectorul hranei pentru porci a fost cel mai grav afectat în 2023, cu o scădere suplimentară de aproape 2,5 milioane de tone.

Germania, de exemplu, s-a confruntat cu o reducere a producției de carne de porc din cauza pierderii piețelor de export asiatice și a fost ținta unor campanii media negative.

Danemarca a înregistrat o scădere substanțială cu 13,6% a producției de porci în 2023.

Spania, cel mai mare producător de furaje pentru porci din UE, a pierdut 800.000 de tone din producție din cauza schimbării preferințelor consumatorilor (inflația prețurilor la alimente) și a pierderii piețelor de export.

În același timp, Italia a continuat să se confrunte cu provocări cauzate de pesta porcină africană (PPA).

Foto FEFAC

Perspective 2024, furaje combinate 

În ceea ce privește perspectiva cererii de furaje combinate în 2024, scenariul rămâne incert. Factorii cheie, cum ar fi impactul bolilor animale, incertitudinea economică, inflația continuă a prețurilor la alimente, schimbările meteorologice actuale și importurile crescute de produse din carne de pasăre care provin din Ucraina, afectează producția locală.

Influența politicilor „verzi și bunăstării animalelor” este de așteptat să aibă un impact negativ asupra perspectivei pieței pentru producția de animale și furaje, deși costurile materiilor prime principale, în principal cerealelor furajere, au scăzut, ajungând la nivelul lor de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL