Iaşi: Ministrul Culturii dă asigurări că va sprijini producţiile cinematografice româneşti

Raluca Turcan
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat, vineri, la Iaşi, că ministerul pe care îl conduce va sprijini producţiile cinematografice româneşti, menţionând totodată că până la sfârşitul lunii iunie vor fi evaluate toate dosarele din ultimii ani, pentru situaţiile în care ministerul nu şi-a onorat obligaţiile contractuale.

„Vom da drumul unui nou apel de sprijinire a industriei cinematografice, pe schema cash-rebate pentru finanţarea coproducţiilor cinematografice, iar din perspectiva legii cinematografiei, pentru noul apel vom flexibiliza condiţiile de finanţare pentru debutul producţiilor cinematografice. Pe partea de schemă de sprijin pentru cinematografie eram în situaţia de a avea datorii ale statului român faţă de firme de producţie de milioane de euro, dar deja am început să plătim din datorii şi până la finalul lunii iunie, cred eu, vom evalua toate dosarele din anul 2020”, a declarat presei Raluca Turcan.

Ministrul a afirmat că va fi modificată Legea Cinematografiei pentru a putea fi asigurată susţinerea financiară necesară producţiilor noi, iar pentru producătorii consacraţi va fi deschisă o nouă linie de finanţare.

„Există două proiecte mari pe care le susţin în domeniul cinematografiei. Unul este legat de o schemă de sprijin pentru marile producţii cinematografice. Este o schemă care există din anul 2018, pentru care statul a rămas restant, nu şi-a respectat niciun angajament. În momentul în care am ajuns ministru al Culturii am încercat să rezolv această situaţie. Acolo avem dosare depuse încă din anul 2018, sunt rămase restante, cu multe procese pe rol, cu decizii definitive de plată din partea statului român. Pe această schemă plătim datoriile din urmă şi urmează să dăm drumul unui nou apel pentru că România era singura ţară din Europa care nu avea această schemă de sprijin pentru producţiile mari. În ceea ce priveşte partea de debut, vom modifica legea cinematografiei. Acolo vom sprijini producătorii şi artiştii care sunt la început de drum în cinematografie. Inclusiv filmele de la Cannes au avut finanţare prin Consiliul Naţional al Cinematografiei”, a precizat Turcan.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: