IGPR: Anul trecut au fost destructurate 35 de reţele de trafic de persoane; 83% dintre victime – exploatate sexual

Sursa foto: Poliţia Română

Poliţia Română anunţă că, anul trecut, a desfăşurat 187 de acţiuni operative, în urma cărora au fost destructurate 35 de grupări infracţionale de trafic de persoane şi trimise în judecată 465 de persoane, acuzate în 83% dintre cazuri de exploatarea sexuală a victimelor.

„Pe linia combaterii traficului de persoane, în anul 2023, au fost înregistrate 351 de sesizări de natură penală, fiind desfăşurate activităţi în 4.963 de ordonanţe de delegare emise de către procurorii DIICOT (1.091 existente şi alte 3.872 înregistrate). Atât pentru combaterea fenomenului, cât şi pentru destructurarea grupurilor de criminalitate organizată pe această linie de muncă, au fost efectuate 187 de acţiuni operative, au fost destructurate 35 de grupuri infracţionale organizate şi au fost trimise în judecată 465 de persoane, pentru săvârşirea a 1.699 de infracţiuni, ca urmare a rechizitoriilor emise şi a acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de către procurorii DIICOT”, susţine Poliţia Română într-un comunicat remis sâmbătă.

Traficul de persoane reprezintă o infracţiune complexă, care are un pronunţat caracter transfrontalier, însă jumătate dintre investigaţiile efectuate în ultimul an au avut în vedere traficul intern de persoane.

Dintre cele 1.336 de dosare penale în care Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a efectuat investigaţii în cursul anului 2023, sub delegare, 669 au vizat fapte de trafic internaţional de persoane, respectiv 50,07%, iar 667 trafic intern, reprezentând 49,93%.

Potrivit datelor din anchete, în ceea ce priveşte exploatarea victimelor în plan intern (49,93% din totalul investigaţiilor au vizat traficul exclusiv intern), sunt preferate victimele minore din cauză că sunt facil de recrutat şi exploatat, în special prin obligarea la practicarea prostituţiei şi nu este necesară călătoria externă/trecerea frontierei.

De asemenea, se constată existenţa modurilor de exploatare clasice, respectiv exploatarea sexuală (din totalul de 1.336 de dosare, 1.118 vizează exploatarea sexuală – 83,7%), proxenetism săvârşit de un grup organizat – 4%, exploatarea prin muncă – 142 de dosare (10,63%), constrângerea la săvârşirea de infracţiuni mărunte şi obligarea la practicarea cerşetoriei – 81 de dosare (6%), sclavie – 7 dosare (0,52%).

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL