VIDEO Premierul Bolojan anunță reforma companiilor de stat: Vom modifica indicatorii de performanță

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Premierul Ilie Bolojan susține o conferință de presă de la ora 17:00, la Palatul Victoria, urmând să anunțe principalele reforme care vor fi cuprinse în pachetul doi de măsuri fiscal-bugetare menit să reducă deficitul bugetar.

Conferința este transmisă LIVE pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și pe canalul unic de distribuție al Palatului Victoria.

Ilie Bolojan:

Suntem la finalul unei săptămâni și vă prezint pe scurt proiectele la care am lucrat în această săptămână și care vor fi prioritățile pentru luna iulie.

Săptămâna aceasta am prezentat în Parlament pachetul fiscal bugetar, este primul pachet care are două direcții importante pentru reducerea deficitului, cea de a crește veniturile și a doua direcție să plafonăm cheltuielile și să le scădem.

Aceste măsuri s-au referit exclusiv la componente structurale, în așa fel încât să putem testa atât reacțiile ECOFIN, dar și ale piețelor. Am constatat că avem o reacție pozitivă și ați văzut marți poziția comisarului pe problemele economice, de asemenea a doua zi am lansat o emisiune de bonduri pentru a ne împrumuta și am văzut o perspectivă îmbunătățită pe care au avut-o piețele.

Am reușit să ne împrumutăm la dobânzi mai mici, pentru că marja de risc pentru România este mai scăzută, ceea ce înseamnă economii importante, de peste 200 de milioane de euro în dobânzi, în următorii 14 ani cumulat.

De asemenea agențiile de rating au apreciat acest prim pachet ca un pas important.

Îmbunătățirea va depinde de măsurile care vor fi implementate în perioada următoare și cum vor fi puse ele în practică.

Trebuie să evităm să revenim la măsuri populiste.

Pentru a menține acest trend avem nevoie de stabilitate politică și de punerea în practică a următoarelor pachete de măsuri.

Care vor fi următoarele pachete pe care le pregătim în următoarele două săptămâni:

Reforma companiilor în care acționar majoritar este statul

Din păcate o bună parte din aceste active pe care le administrează sunt mult sub potențialul piețelor în care lucrează.

Mă refer la pierderi mai mici, la o mai bună calitate a serviciilor oferite, chiar la pofituri mai mari pe care statul să le poată investi și în general o bună administrare a acestor active.

Vom publica de săptămâna viitoare toate datele ce țin de conducere și indicatori.

Vom modifica indicatorii de performanță.

Unii s-au instalat pentru câțiva ani de zile pe baza unor indicatori de performanță care sunt formali din păcate, care nu înseamnă indicatori specifici care țin de industria respectivă, și dacă ți-ai făcut ședințele lunare și dacă bifezi câte ceva ai rezolvat o bună parte din indicatori.

Indicatorii financiari sunt reduși în așa fel încât nu există indicatori care să arate clar că la o societate care este în pierdere există indicatori relevanți.

Vom modifica legislația, propunem scăderea numărului de membri în conducere și plafonarea indemnizațiilor.

E nevoie să creștem eficiența acestor companii, iar indicatorii să fie cerți, reducerea subvențiilor de stat, calcularea corecă a numărului de angajați, profiturile suplimentare să revină statului.

De asemenea e nevoie de reducerea pierderilor sau închiderea societăților care acumulează pierderi mai mulți ani consecutiv.

Vom propune modificarea de legislație ca numărul de societăți care sunt gestionate de AMEPIP să nu mai gestioneze 1400 de societăți, cam cât spune că gestionează, că nu le poate gestiona, iar numărul acesta să se reducă la maximum 200.

Sunt societăți cu mai mulți oameni în consiliile de administrație decât angajații.

Cei care sunt în conducere trebuie să se zbată din greu să atingă indicatorii, pentru că fiecare ban pe care îl pierdem zilnic printr-o proastă administrare înseamnă cumulat miliarde de euro pentru țara noastră.

Nu o să fie simplu, pentru că această negociere va putea avea loc dacă oamenii își dau seama că vor fi ridicoli sau va trebui să intrăm într-un război cu ei, dar nu mai putem tolera această situație.

Este un grup de lucru care s-a format pentru acest pachet de măsuri, condus de domnul Anastasiu, și din care fac parte ministerele care sunt autorități tutelare pentru principalele companii.

Aș vrea să vă dau două exemple:

Unul din indicatorii bancari după care poți judecat o bancă este randamentul capitalului. Băncile noastre de stat cu management performant, cu salarii de peste 20.000 net, cu comitete, cu indemnizații maxime, realizează randamente care sunt jumătate față de băncile din piață. Toate băncile statului, să fim bine înțeleși.

Cred că e mult loc de mai bine, pentru că de acolo statul român poate să facă politici financiare, poate să încaseze mai multe profituri.

Mă gândesc de exemplu la CFR, sau Metrorex, în fiecare an statul român subvenționează cu miliarde de lei aceste companii. CFR Călători din total cifra de afaceri are 80% din subvenții și 20% din venituri proprii. În Europa, subvenționarea este în medie între 30-60%. În Marea Britanie, treburile funcționează fără subvenții. Iar noi suntem în situația cu 80% subvenție, de-abia suntem pe zero.

Astfel de lucruri dacă le vom mai tolera, risipa bugetară va continua. Dacă nu oprim aceste spargeri pe care le avem, vom reveni de unde am plecat.

O altă componentă importantă: modificarea legislației fiscale și măsuri pentru a ne încasa veniturile.

E o direcție importantă: să ne creștem gradul de încasare.

Aici sunt niște fenomene care s-au acumulat de ani de zile. Pentru a combate munca la negru trebuie să faci controale serioase. Sunt zone, cum sunt construcțiile, unde se știe, dar trebuie să se facă controale.

E nevoie să finalizăm digitalizarea ANAF, e o poveste fără sfârșit.

Trebuie să modificăm legislația, și este un grup de lucru sub coordonarea vicepremierului Tanczos Barna.

Trebuie să limităm eșalonările, să ne întărim capacitatea de a confisca, avem arierate enorme acumulate, sunt responsabilități importante în structura ANAF.

Voi propune limitarea mandatelor pentru cei cu funcții de conducere și indicatori clari de performanță.

Acumularea de arierate mari arată cât se poate de cert că unele societăți au fost protejate în acești ani. Societăți care sunt avertizate când sunt controlate, procese verbale care nu consemnează sume reale, ci mult mai mici, controale formale.

E nevoie de oameni specializați pe controlul prețurilor de transfer.

Bineînțeles, sisteme de premiere a performanței, dar nu pe sumele impuse în procese-verbale, ci pe cele efectiv încasate.

Acesta este un domeniu foarte important, în care în afara pachetului legislativ, toate instituțiile trebuie să colaboreze, să facă schimb de date, astfel încât să combatem evaziunea fiscală și frauda în domeniul public. Evaziunea este și o cauză, dar și un efect.

A doua direcție importantă: reducerea risipei din sistemul de Sănătate

O componentă importantă de cheltuieli sunt cele pe Sănătate. Nu mă refer la fondurile europene sau bugetele de investiții, mă refer la sumele care intră în sistem prin casa de sănătate.

În urmă cu 10 ani, 2014, 2015 ponderea cheltuielilor din veniturile curente ale statului erau 11%, acum au crescut la 14-16%. Asta înseamnă niște sume foarte mari. De exemplu, 2021 – 49 de miliarde, 2022- 54 miliarde, 2023 – 59 de miliarde, 2024-73 miliarde, 2025 – estimat 77 de miliarde.

La întâlnirea cu președintele CNAS am fost informat că avem nevoie de cel puțin 10 miliarde ca să putem termina acest an.

Dacă nu s-ar întâmpla nimic până la sfârșitul anului vom ajunge la 16%. Acest nivel se apropie de cel din pandemie din 2020, doar atunci am mai avut o așa creștere, în rest ne-am stabilizat undeva la 11%.

Se vede că în ultimii ani aceste cheltuieli pe componenta de sănătate sunt mult mai mari, cu cel puțin 10%, față de creșterea veniturilor. Nu este o direcție bună.

De ce avem această risipă în zona de sănătate? Avem cheltuieli de personal extinse de la an la an. Nu este legată în sănătatea din România numărul de cazuri rezolvate de cheltuielile de personal. Există alocări dedicate cheltuielilor de personal și nimeni nu are interesul să facă economii corecte sau performanță, pentru că nu are de ce.

Gândiți-vă că șefii de secții dintr-un spital clinic din România nu îl numește directorul spitalului, ci îl numește facultatea de medicină sau universitatea. De cine credeți că va asculta?

Există o limitare de sporuri care este dată de 30%, dacă bine țin minte. Spitalele autorităților locale nu aplică limitarea de sporuri la salarizarea unui spital, ci introduc și primăria în fondul de salarii și atunci baza la care se aplică 30% e mult mai mare.

Dacă banii îți vin fără nicio problemă, nimeni nu acționează în sensul unei bune activități. E nevoie deci să legăm salarizarea de activitatea spitalului.

Avem decontări fictive sau umflate în multe cazuri.

Aproape toate spitalele din România au consultanți pentru a-și îmbunătăți ICM, dacă știi cum să întocmești o foaie de tratament, cu anumite analize suplimentare, atunci sumele sunt mai mari pe care le primești, nu pentru că faci lucrurile mai bine, ci pentru că scrii mai bine și optimizezi mai bine.

Casele trebuie să își facă datoria și să verifice mai bine.

Dacă sumele au crescut dar percepția asupra sistemului de sănătate nu s-a îmbunătățit, avem o problemă.

Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control, care se extind de la an la an. Pentru că nu controlăm nimic. Numărul de medicamente inovative este foarte mare, sunt medicamente scumpe, și aceste medicamente inovative sunt mult mai multe decât medicamentele generice, care tratează aceleași boli.

Aici trebuie să inversăm balanța, dar atât Ministerul Sănătății cât și CNAS să intervină, și cu bani mai puțini să rezolvăm în 99% din cazuri.

Avem concedii medicale extinse, avem niște punți în perioadele critice, între sărbători, și se vede un vârf de concedii programate exact 4 zile, nu te poți îmbolnăvi programat.

Avem un număr de RMN-uri, CT-uri extinse, iar melanjul între sistemul public și cel privat – am socializat cheltuielile și am privatizat câștigurile.

Dacă vrem să avem un sistem de sănătate nu mai trebuie să continuăm cu risipa, e un domeniu foarte important.

Un alt pachet la care se lucrează de către un alt grup, domnul ministru Cseke are un rol important:

reforma administrațiilor publice.

Ne propunem ca tot pachetul să fie pus în practică după consultările cu cei din administație.

Impozitarea proprietății, care este un jalon pe care trebuie să îl îndeplinim, dar și alte aspecte.

E nevoie să le creștem capacitatea asdministrativă: ai datorii, nu mai beneficiezi de drepturi de la stat dacă nu ți-ai achitat datoriile.

Partea de descentralizare, un alt aspect important.

Vom veni cu o prevedere care va descentraliza autorizarea jocurile de noroc: Primăria poate să autorizeze o zonă, o stradă sau un cartier sau Mamaia de exemplu în municipiul Constanța, unde pe baza unei taxe speciale primăria poate să stabilească intensitatea.

Primăriile vor hotărî dacă au nevoie de jocuri de noroc și câte.

Astăzi, orașele noastre sunt invadate de aceste jocuri de noroc.

Avem o grămadă de active în paragină, cum sunt cele din zona sportivă, care nu au susțșinut această descentralizare, de frică să nu își piardă funcțiile.

Trebuie să avem administrații locale mai eficiente, să renormăm personalul care să țină cont de numărul de locuitori. Avem orașe în România cu 1900 de locuitori, salarizarea și numărul de angajați sunt la nivel de oraș. Normările trebuie făcute pe baze reale.

Trebuie să evaluăm funcționarii, există un proiect de lege în Parlament, în așa fel încât să existe o evaluare periodică. Dacă îți faci datoria, dacă nu…

Tot pe eficiență este nevoie ca banii care pleacă ca sprijin guvernamental să fie proporțional cu încasarea impozitelor.

În general, toate măsurile de bună guvernare pe care trebuie să le susținem.

Unul din jaloanele pe care trebuie să le atingem este legat de pensiile magistraților, și extins în pasul doi la toate pensiile speciale.

Avem câteva realități care nu pot fi contestate, avem o pensionare prea rapidă a magistraților, în general la 48 de ani. Din pensionările pe care le-am semnat ca președinte, majoritatea erau la 48 de ani.

A fost o doamnă care a lucrat până la 60 de ani, o să mă duc să îi dau un buchet de flori.

Dacă începi imediat după ce ai terminat facultatea, la 48 de ani te poți pensiona. Trebuie să creștem vârsta, nu știu, 30, 35 de ani de muncă. Să se facă nu foarte departe de vârsta standard de pensionare de 65 de ani.

Nu mai avem oameni în economie și în câțiva ani de zile nu va mai fi nimeni care să ne plătească pensiile. Atunci când ești mai înțelept, cu o capacitate puternică, cu experiență mare și poți întoarce ceva pentru țara asta.

A treia componentă: nivelul pensiei.

Astăzi pensia este 80% din salariul brut, dar nu mai mult decât ultimul salariu. Un salariu brut înseamnă în general un salariu net +40-50%. Asta înseamnă că 80% din salariul brut este mai mare decât salariul net.

Cred că o formulare corectă și cinstită – 80% din salariul net și nu mai e cazul să pui dar nu mai mult decât ultimul salariu. Este o prevedere bună, corectă și cinstită.

Acestea vor fi elementele de bază după care vom discuta în perioada următoare ca să ajungem la o soluție ca după consultarea magistraților să venim cu o soluție corectă, Și sistemul de justiție trebuie să își câștige încrederaa oamenilor.

Trebuie și o nouă lege de salarizare, care să nu scadă veniturile, dar să nu mai avem atâtea sporuri. Să avem o salarizare clară, transparentă, predictibilă.

Pentru a nu se dezechilibra sistemul cred că cei care astăzi și-au câștigat dreptul de pensionare pot să rămână și să fie o derogare, ca să nu avem o plecare masivă din sistem.

Este o prioritate ca în această vară să asigurăm finanțarea pentru fondurile europene, să îndeplinim jaloanele, să deblocăm tot ce ține de fonduri europene.

Acestea sunt principalele direcții la care se lucrează și vor fi prinse în pachetul de la finalul lui iulie.


La momentul angajării răspunderii Guvernului în Parlament, Ilie Bolojan a anunțat și principalele măsuri care vor fi cuprinse în noul pachet fiscal, respectiv: reforma pensiilor speciale, restructurarea ASF, ANCOM și ANRE, sau reducerea indemnizațiilor și numărului de membri din CA-uri.

„În spațiul public se discută că vor avea de suferit doar cei mai amărâți și sinecuriștii nu vor avea nimic de pierdut. Că s-a început cu bursele, nu cu politicienii. (…) Atunci când am spus că e nevoie de un nou început, m-am gândit și la măsuri concrete de restabilire a bunului-simț în administrația centrală și locală. Unele vin prin educație, dar unele mai vin și prin reguli. Și cu aceste reguli se ocupă acum Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, vreau să vă vorbesc și despre cel de-al doilea pachet pe care îl avem în pregătire la Guvern. El va veni în completarea acestor prime măsuri. Astfel, până la sfârșitul lunii iulie, vom reveni în fața Parlamentului României cu acest al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate și eficiență”, a adaugat Ilie Bolojan în ședința plenului reunit al celor două camere.

Principalele măsuri prevăzute în pachetul fiscal numărul doi – SURSE

Pachetul fiscal numărul doi pregătit de guvernul condus de Ilie Bolojan este construit pe 7 piloni, potrivit informațiilor Economica.

Pilon 1 – Resursa Umană

  • Revizuire indemnizații CA – uri autorități: ANCOM, ASF, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței
  • Eliminarea cumulului pensiilor cu salariul în cadrul instituțiilor și autorităților publice
  • Restructurarea Administrația Națională Apele Române

Pilon 2 – Simplificare/Debirocratizare

  • Simplificare proceduri inregistrare SRL – firma într-o zi (intersectare cu digitalizare)

Pilon 3 Digitalizare

  • Departament digitalizare în subordinea Prim-Ministrului pentru corelarea tuturor măsurilor de digitalizare.
  • Din septembrie, catalogul digital electronic la nivel național

Pilon 4 Eficientizare autorități publice/companii de stat

  • Limitarea salarizării – intersectare cu resursa umană
  • Restrângere CA-uri/Comisii de supraveghere/Consilii consultative
  • Reorganizarea structurilor funcționale din componența DSU, IGSU și IGAv, în vederea reducerii funcțiilor de conducere, optimizarea proceselor de comandă și suport în vederea asigurării unui lanț decizional suplu
  • Analiză companii de stat cu potențial de restructurare – Energie, Transporturi, industria de apărare

Pilon 5 Imaginea României (nu este trecută însă nicio măsură)

Pilon 6 Reforma administrativ-teritoarială

  • Desființarea funcției de viceprimar la autoritățile administrației publice locale cu o populație mai mică de 1.500 de locuitori – adoptare în 2025, intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2026.
  • Transferarea rețelelor de utilități publice neautorizate către operatorii regionali autorizați;
  • Stabilire scheme de personal maximale
  • Revizuirea funcționării Poliției Locale (inclusiv prin plafonare dispozitive), în colaborare cu M.A.I.
  • Creșterea/stimularea capacității de încasare a impozitelor (inclusiv prin creșterea alocărilor bugetare drept consecință)
  • Comasare direcții/servicii furnizate de localități mici
  • Comasare structuri subordonate IGSU, DSU, IGAv în structuri teritoriale.

Pilon 7 Eficientizare fiscală

  • ANAF, Antifraudă, VAMA – decizie pentru plasare în afara algoritmului politic și demarat procesul de reorganizare și crearea indicatorilor de performanță; decizie de depolitizare funcții de conducere si examen național
  • Înăsprirea regimului insolvenței, evitarea insolvențelor în cascadă, înăsprirea legislației privind executarea silită, criminalizarea evaziunii fiscale și a evaziunii organizate.
  • Demarat analiza pentru reorganizarea ANAF, în vederea comasării direcțiilor redundante
  • Implementarea unui sistem de scoring fiscal pozitiv, care să permită tratament diferențiat pentru contribuabili în funcție de istoricul lor de conformare și contribuție.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: