Imperiul milionarului Ilie Ciuclea, patronul Supercom, a fost construit peste gunoaie și cu ajutorul unor politicieni din mai multe partide care au condus România în ultimele trei decenii. Masonul Ilie Ciuclea și-a extins afacerile în mai multe județe din țară și a obținut profituri uriașe chiar dacă nu a respectat contractele semnate cu autoritățile locale.
Supercom SA s-a instalat în Sectorul 2 din București încă din 1999, când Ilie Ciuclea a obținut contractele pentru deszăpezire și salubrizare. În anul 2000, Neculai Onțanu a devenit primar al Sectorului 2 și Supercom și-a continuat liniștită afacerile în sector.
Neculai Onțanu și Ilie Ciuclea au fost colegi în PSD. Patronul Supercom a obținut un mandat de senator între 2004 și 2008, pe listele PSD, când l-a înlocuit pe Sorin Oprescu. Astfel, afacerile au rămas în interiorul partidului aproape două decenii.
În 2007, Neculai Onțanu i-a oferit lui Ilie Ciuclea și un contract pentru ridicarea mașinilor parcate ilegal în Sectorul 2. Milionarul Ciuclea a câștigat, la acea vreme, peste 2 milioane de euro.
UNPR și afacerile cu PDL
Ilie Ciuclea, Gabriel Oprea și Neculai Onțanu au plecat împreună din PSD, după ce social-democrații au rupt coaliția cu PDL în octombrie 2009, și au format UNPR-ul, pentru a ajuta PDL să facă majoritatea parlamentară împreună cu UDMR și minoritățile.
PDL a plătit scump pentru voturile UNPR, iar afacerile între cele două grupări au început să înflorească și pentru Ilie Ciuclea. În octombrie 2009, firma Supercom negocia preluarea serviciilor de salubrizare în Dâmbovița. Elena Udrea era ministru al mediului în acea perioadă. Județul Dâmbovița era condus de Florin Popescu, vicepreședinte PDL și considerat foarte apropiat de Elena Udrea.
Consiliul Județean Dâmbovița i-a oferit firmei Supercom un contract pe 8 ani, cu o valoare de peste 80 de milioane de euro (la acea vreme). Trebuie precizat că Florin Popescu, câțiva ani mai târziu, a fost condamnat la un an de închisoare pentru conflict de interese și fals în declarații.
Ilie Ciuclea și-a continuat afacerile cu oameni din PDL și în 2014 a încercat să obțină contractul de deszăpezire și salubrizare stradală în Clujul controlat de Emil Boc. Valoarea acestui contract era de circa 30 de milioane de lei. Supercom a fost favorizată de Primăria Cluj-Napoca, iar Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a descalificat de la licitație firma lui Ciuclea. 9 ani mai târziu, Ciuclea a reușit să monopolizeze tot județul Cluj.
Afacerile cu PSD
Ilie Ciuclea a reușit să se adapteze la toate partidele politice și să-și continue afacerile fără probleme. Acesta a urmărit întotdeauna contractele cu statul, pe o perioadă cât mai lungă, fiind conștient că rezilierea contractelor este aproape imposibilă, chiar dacă nu-și respectă obligațiile din contract.
În 2016, Supercom primește un contract, prin atribuire directă, în municipiul Bistrița condus de un primar PSD. Supercom a fost operator intermediar, într-o perioadă de criză declarată de autoritățile locale. Criza gunoaielor s-a încheiat abia în 2019, când Supercom a câștigat licitația pentru serviciul de salubrizare. În perioada 2016-2019, contractul de operator intermediar a fost prelungit de 7 ori de autoritățile locale.
Ilie Ciuclea a fost ajutat, în această afacere, de primarul PSD Ovidiu Crețu. Cei doi se cunoșteau foarte bine deoarece au fost colegi în Senat în perioada 2004-2008, chiar în grupul PSD.
Supercom a intrat și în județul Hunedoara, condus de oamenii din PSD. În 2022 și-a început serviciul de salubrizare în Deva și alte 37 de localități, însă un an mai târziu judecătorii au decid că procedura de atribuire a fost ilegală. ADI „Deșeuri” Hunedoara, companie din subordinea Consiliului Județean, a fost amendată cu 1 milion de lei pentru atribuirea ilegală a acestui contract.
Consiliul Județean Hunedoara a urmat exemplul din Bistrița-Năsăud și a atribuit contractul în „situație de urgență”. În plus, Consiliul Județean le-a oferit celor de la Supercom și CMID Hunedoara. Firma lui Ilie Ciuclea a provocat un dezastru și acolo, deoarece a deversat levigat într-un pârâu. Garda de Mediu a amendat cu 80.000 de lei firma lui Ciuclea.
Afacerile cu USR în Sectorul 2
Compania Supercom nu are licență din 2014 pentru a face curățenie în Sectorul 2 din București. Primăria a prelungit contractul prin acte adiționale. Neculai Onțanu a creat un sistem paralel pentru a ajuta Supercom să fenteze legislația și să-și continue afacerile.
Serviciile de salubrizare sau deszăpezire din Sectorul 2 au fost atribuite direct, prin semnătura primarului, către Supercom care ar avea un contract nelegal.
În perioada 2018-2020, USR a reclamat de mai multe ori toate aceste problemele pe care le are Supercom, dar de când Radu Mihaiu a devenit primar al sectorului, USR-iștii au uitat ceea ce au promis în campania electorală.
„Astfel, cei care guvernează sectorul 2 au instituit un monopol pentru Supercom, o companie care nu are licență de salubritate, operează ilegal și a interzis practic asociațiilor de proprietari să încheie contracte cu operatori licențiați”, spunea Radu Mihaiu, înainte să devină primar.
Primarul Radu Mihaiu a continuat să plătească firma Supercom, chiar dacă în urmă cu câțiva ani declara că ar lucra în ilegalitate. De asemenea, Supercom a încheiat cu cetățenii din Sectorul 2 mai multe contracte ilegale, pe care primarul le-a reclamat. Dar nici acest detaliu nu l-au convins pe primarul USR să încerce să renunțe la contractul cu Supercom și să-i dea afară din Sectorul 2.
Radu Mihaiu a preluat afacerile lui Neculai Onțanu și a mers mai departe cu Supercom, care a demonstrat de atâtea ori că nu-și respectă angajamentele din contract și este un pericol pentru mediul înconjurător. USR-iștii care se consideră ecologiști fac afaceri cu o companie care poluează.
Supercom, o problemă pentru mediu
Afacerile lui Ilie Ciuclea urmăresc doar să maximizeze profitul, investind cât mai puțin. În acest caz, prima victimă este mediul înconjurător, apoi cetățenii.
Cazul de la Cluj este cel mai recent, unde Supercom a fost amendată cu 100.000 lei de Garda de Mediu, pentru că nu a gestionat corect deșeurile de la CMID Cluj. Dar nu este singurul caz când Supercom a pus în pericol mediul înconjurător.
Supercom a poluat la Cluj, în Hunedoara unde a deversat levigat în pârâu și a folosit gropi ilegale unde a aruncat gunoiul ridicat din București. Supercom s-a folosit de groapa ilegală de la Ulmeni mai mulți ani. Chiar dacă cetățenii din Ulmeni s-au mobilizat pentru a închide groapa de gunoi, autoritățile nu au luat nicio măsură împotriva celor care aruncă deșeurile pe câmp.
Imperiul milionarului Ilie Ciuclea s-a construit peste gunoaie, dar cu ajutorul unor rețele politice care au finanțat firma Supercom. În repetate rânduri, Supercom nu a respectat contractul și a poluat mediul înconjurător, însă a continuat să fie plătită de instituțiile statului.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News