În Europa, turismul revine la nivelul din 2019

Sursa imaginii: AP Photo/Gregorio Borgia
Sursa imaginii: AP Photo/Gregorio Borgia

Turismul reprezintă aproape 10% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene. În această industrie lucrează circa 23 de milioane de persoane, în spațiul european.

Vara 2023 a adus cu sine unele restricții, pe fondul unor urgențe meteorologice. La mijlocul lui iulie, sudul Europei s-a confruntat cu un val de căldură.

În Grecia, mercurul termometrelor a tot urcat până spre 45 de grade Celsius, timp de mai multe zile. Motiv pentru care autoritățile au fost nevoite să închidă celebra Acropolă din Atena, la orele după-amiezii.

În Italia, o alertă maximală, roșie, de canículă, a fost declarată în 20 din 27 mari orașe ale țării. În Sicilia s-au înregistrat 47 de grade Celsius. Ori, Sicilia este o destinație căutată de turiști.

La Roma, 28 de puncte de prim ajutor au fost amenajate pentru ca turiștii să dipună de facilitățile necesare pentru a putea suporta mai ușor căldura. Pe 18 iulie, autoritățile distribuiau apă în zonele turistice iar în spitale exista un „cod de caniculă” pentru serviciile de urgență.

Iar la finele lui iulie, zeci de mii de turiști au fost evacuați de pe insulele grecești Rodos și Corfu unde s-au înregistrat importante incendii de pădure. Anul trecut, Rodos a fost vizitată de 2,5 milioane de persoane și este una din principalele destinații turistice, în care se află numeroase hoteluri de-a lungul întregii coaste orientale.

Experții sunt de acord că astfel de fenomene se vor intensifica pe viitor, sub efectul schimbărilor de mediu. Ministra Turismului din Italia calmează spiritele și susține că “temperaturile sunt normale și nu compromit cu nimic oferta solidă, de calitate, variată și durabilă” și a conchis: “vă așteptăm în Italia”.

Există și locuri în care turismul a ajuns la cote neașteptate. Un studiu al unei agenții care închiriază spații de vacanță arată că cei mai mulți turiști s-au înregistrat în Dubrovnik, în Croația : 36 de turiști la un localnic. Urmează în clasament Veneția, în Italia.

Sezonul turistic a adus cu sine scumpirea chiriilor ceea ce a provocat exasperarea localnicilor. Este cazul Franței. La Nisa, în Sud, turiștii au fost primiți cu o operă de artă neobișnuită. Un street-artist cunoscut sub numele de Toolate a instalat „capcane de turiști” , pe modelul capcanelor de șoricei dar mult mai mari. Vizitatorii erau atrași în această capcană cu o înghețată. Ideea artistului era de a atenționa asupra pericolului reprezentat de supra-turism.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: