Înainte de ”marea reformă bugetară”, Ciolacu se duce la finalul lunii la Bruxelles

Sursa foto: X

Prim-ministrul Marcel Ciolacu va efectua, în perioada 31 august -1 septembrie, o vizită de lucru la Bruxelles. Pe agenda vizitei sunt incluse întrevederi cu oficiali europeni, anunță Guvernul.

În urmă cu o săptămână, Marcel Ciolacu a avut o reacție nervoasă după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora modificările fiscale și cele la legea pensiilor speciale trebuie „raportate” Comisiei Europene înainte de a fi adoptate.

„Am văzut o întreagă dezbatere publică legată de vizita mea și a unor miniștri la Bruxelles. Aș dori să fiu foarte clar: premierul României și miniștrii nici nu îngenunchează, nici nu se ploconesc, nici nu excută ordinele nimănui. Avem un dialog normal cu CE, care vizează închiderea anumitor jaloane din PNRR. Automat vizează și atragerea mai multor miliarde de euro. Este un demers normal. Cu sinceritate vă spun, Guvernul ar fi trebuit deja să-l fi făcut. Doamna ministru a Muncii va merge pe 28 august pentru a discuta despre jalonul legat de pensiile speciale, după decizia CCR. Domnul ministru de Finanțe va merge pentru o discuție despre jaloanele referitoare la reforma fiscal-bugetară. Ele sunt trecute ca jaloane în PNRR”, a spus Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Ciolacu a adăugat că Marcel Boloș nu se duce să ceară acceptul nimănui.

Premierul a precizat și că „ipocriții care stau câteodată cu mâna întinsă după voturi, să își aducă aminte ce jaloane și reforme au trecut în PNRR”.

În fond, Guvernul se duce la Bruxelles pentru a încerca să obțină o majorare a țintei de deficit bugetar din acest an, dar și să prezinte măsurile pe care le va lua pentru a putea atrage banii din PNRR.

Luni, prezent la Atena la o reuniune de lucru a șefilor de stat și de Guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, Ciolacu anunța că a avut „o discuție consistentă”” cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe mai multe subiecte importante, printre care spațiul Schengen, PNRR și război.

Acesta a relatat că i-a prezentat șefei Comisiei situația actuală la frontierele țării noastre și a susținut necesitatea unui sprijin financiar suplimentar pentru România în contextul actual care necesită accelerarea dezvoltării infrastructurii.

„De asemenea, am subliniat evoluțiile în ceea ce privește implementarea PNRR, respectiv anumite jaloane cu măsuri fiscal bugetare din acest plan negociate de fostele guverne de dreapta, precum și situația finanțelor publice și intenția Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia și populația. În plus, am solicitat doamnei președinte a Comisiei Europene intensificarea eforturilor comune pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a mai povestit Marcel Ciolacu.

Între timp, Marcel Ciolacu a anunțat joi că își asumă răspunderea în Parlament, cu mandatul pe masă, pe pachetul legislativ prin care Guvernul vrea să reformeze aparatul bugetar.

„Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, echilibrarea fiscală și cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masa Parlamentului pentru reforme și dreptate socială. Trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme și să ducă această țară înainte și cine se opune și luptă pentru privilegii și marile averi. Eu cred că aceasta este calea și vă anunț că voi merge înainte cu toată fermitatea”, a spus Ciolacu, joi, înainte de ședința de Guvern.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: