Incendiile de vegetaţie fac ravagii în Grecia şi Balcani după săptămâni de vreme toridă

Sursa foto: Pixabay

Incendii de vegetaţie alimentate de vântul puternic au făcut ravagii marţi în unele părţi din Grecia şi din Balcani, mistuind păduri şi case şi forţând evacuarea unui oraş staţiune din Albania, relatează Reuters.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, în regiune s-au înregistrat în ultima lună temperaturi peste medie şi condiţii de secetă, circumstanţe ideale pentru incendii.

Flăcările au cuprins pinii din jurul unui complex hotelier din oraşul de coastă albanez Shengjin, unde autorităţile au evacuat locuitorii.

În Macedonia de Nord, un incendiu în apropierea graniţei cu Grecia a ars cinci case şi a dus la evacuări, au declarat oficialii locali. Rezidenţii au povestit presei locale că serviciile de electricitate şi telefonie au fost întrerupte.

Luni, un incendiu mai la nord a ars alte zeci de clădiri şi a ucis un om, au declarat autorităţile.

„Avem multe incendii. Mii de hectare au luat foc. Jumătate din ţară este în flăcări”, a declarat pentru Reuters Goran Stojanovski, un oficial din cadrul departamentului de gestionare a crizelor din Macedonia de Nord, precizând că vântul puternic împiedică pompierii.

În Croaţia, un incendiu a ars aproximativ 450 de hectare de pădure de pini în jurul oraşului de coastă Sibenik, a declarat un oficial local al pompierilor.

Între timp, peste 200 de pompieri susţinuţi de elicoptere şi avioane cu apă au reuşit să stăpânească un incendiu de vegetaţie pe a doua insulă ca mărime din Grecia, Evia, după ce autorităţile au ordonat evacuarea a două sate.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia are de-a face cu „o vară foarte dificilă” din punct de vedere al condiţiilor climatice. „Ne aşteaptă încă o lună foarte dificilă, august, şi, evident, trebuie să fim cu toţii în stare de alertă maximă”, a declarat el în cadrul unei reuniuni a cabinetului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: