Incendiul din masivul Penteleu – Buzău s-a reaprins. Intervenție într-o zonă greu accesibilă

Sursa foto: Pixabay - AdinaVoicu

Incendiul de vegetație uscată izbucnit în fondul forestier din localitatea Gura Teghii, în zona vârfului Penteleu, s-a reaprins, luni, pe fondul condițiilor meteo nefavorabile și se manifestă într-o zonă greu accesibilă pentru echipajele de intervenție.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), incendiul de litieră s-a reaprins luni dimineață, în locul în care sâmbătă pompierii au reușit să stingă flăcările ce au cuprins o suprafață de 10 hectare.

‘În cursul acestei dimineți, incendiul de literă în fond forestier din localitatea Gura Teghii, Vârful Penteleu, județul Buzău s-a reaprins, pe fondul condițiilor meteo nefavorabile. Din primele estimări, incendiul se manifestă pe o suprafață de 1 hectar, într-o zonă greu accesibilă. Forțele de intervenție, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău, lucrători ai Ocolului Silvic și voluntari, depun eforturi pentru a ajunge la locul intervenției și pentru a localiza focul’, a transmis DSU.

Autoritățile recomandă semnalarea rapidă a focarelor, astfel încât pagubele rezultate în urma incendiilor să fie limitate.

‘Incendiile de vegetație, alimentate de temperaturi ridicate, secetă prelungită și, nu de puține ori, de neglijența umană, reprezintă o amenințare majoră. Ele distrug habitate naturale valoroase, afectează biodiversitatea, eliberează cantități semnificative de gaze cu efect de seră și pun în pericol vieți omenești și bunuri materiale. În fața acestui flagel, răspunsul rapid și eficient al forțelor de intervenție este prima linie de apărare’, informează sursa citată.

Totodată, pe timpul weekendului trecut, pompierii buzoieni au intervenit pentru stingerea a 13 incendii de vegetație uscată izbucnite pe raza județului Buzău.

‘În total, flăcările au mistuit aproximativ 5 hectare de vegetație uscată și miriște, cele mai mari suprafețe afectate fiind înregistrate în localitățile Smeeni, Puiești, Vernești și Merei, unde flăcările s-au propagat rapid mii de metri pătrați din cauza vântului și a temperaturilor ridicate. Alte incendii de amploare au avut loc duminică în Cochirleanca și Gherăseni, acolo unde au fost distruse aproximativ 18 hectare de grâu nerecoltat. Temperaturile ridicate și materialul combustibil din abundență fac din astfel de incendii nu doar o pierdere materială, ci și un potențial pericol pentru oamenii ce pot fi surprinși de propagarea rapidă a acestora, sau animalele surprinse în mediul lor natural’, a transmis, luni, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: