Industria uleiului de măsline trece printr-o criză, iar canicula din sudul Europei amenință să genereze o a doua recoltă proastă consecutivă și rafturi goale în magazine în această toamnă.
După ce valul de căldură din primăvară a afectat procesul de înflorire în Spania, țara care produce aproximativ jumătate din recolta mondială de măsline, se preconiza că recolta va fi cu doar 28% mai mare decât cea de anul trecut, care a fost cea mai proastă din ultimul deceniu.
Consiliul Internațional al Uleiului de Măsline a prezis că țara va produce 850.000 de tone, față de 1,3 milioane de tone într-un an obișnuit și 660.000 de tone anul trecut. Această prognoză a fost emisă înainte de actuala perioadă de temperaturi ridicate.
Industria se teme că producția ar putea ajunge să fie și mai slabă, deoarece un al doilea val de căldură într-o săptămână aduce temperaturi de până la 43 de grade Celsius în unele zone din sudul țării.
„În Spania, știm deja că va fi un alt an prost, dar nimeni nu a înțeles ce se întâmplă în prezent. Temperaturile record vor înrăutăți situația”, a declarat Walter Zanre, directorul executiv al filialei britanice a Filippo Berio, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume.
„Nu pot să vă spun cât de multă îngrijorare ne provoacă acest lucru. Anul trecut, Spania a intrat în recoltă cu o cantitate de restanțe [din anul precedent], ceea ce a anulat într-o oarecare măsură deficitul. Anul acesta, butoaiele sunt goale. Chiar dacă Spania produce cele 850.000 de tone preconizate, situația prețurilor este mai proastă.”
Zanre a declarat că penuria probabilă înseamnă că prețurile vor crește în continuare, pe fondul unor recolte la fel de slabe în Italia și Portugalia. Prețurile cu ridicata s-au dublat de la începutul anului 2022.
Având în vedere că este puțin probabil ca recolta de toamnă să producă ulei nou până în noiembrie și că se așteaptă ca rezervele de anul trecut să se epuizeze până în septembrie, la ratele actuale de consum, este posibil ca supermarketurile să înregistreze penurii în toamnă.
Producătorii de roșii din Italia sunt, de asemenea, îngrijorați de impactul valului de căldură, după ce inundațiile au distrus peste 15% din recolta din acest an. În cazul în care temperaturile extreme din țară vor dura mai mult de câteva zile, acestea ar putea afecta culturile rămase.
Diego Pariotti, directorul comercial pentru exporturi al Conserve Italia, care produce marca Cirio de conserve de roșii și passata, a declarat că grupul estimează că producția va scădea cu doar 10%, cea de-a doua recoltă din acest an, din august, fiind mai probabil să fie afectată de canicula din această săptămână.
Dar Pariotti a adăugat că fructele aproape coapte care așteaptă să fie culese în următoarele săptămâni s-ar putea strica dacă valul de căldură din Italia, în care temperaturile au depășit 40 de grade Celsius, va continua mai mult de câteva zile.
Se pare că unii îmbuteliatori pentru uleiul de măsline de marcă proprie ai supermarketurilor au invocat deja clauze de forță majoră în contractele lor pentru a le permite să reducă cantitățile livrate sau să crească prețurile.
Deoarece costurile energiei, ale forței de muncă și ale ambalării determină creșterea costurilor de producție a uleiului îmbuteliat într-un ritm care nu poate fi egalat pe rafturile supermarketurilor, Zanre a declarat că este posibil ca micii producători să fie scoși din afaceri.
„Avem în față o situație foarte dificilă în următoarele câteva luni. Nu este exagerat să spunem că uleiul de măsline este o industrie în criză. Deși prețurile sunt foarte mari, nimeni nu se îmbogățește”, a spus el.
Temerile pentru viitor au crescut pe măsură ce criza climatică se agravează. Filippo Berio a extins zonele din care se aprovizionează cu măsline, apelând la țări precum Turcia și chiar Chile pentru a suplimenta livrările din regiunile tradiționale de cultivare, cum ar fi Italia, Grecia și Spania.
Autor: Sarah Butler, sursa: theguardian.com. Credit foto: Poggio al Bosco.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News