Liderii Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, au fost comemorați, vineri, la Alba Iulia și Câmpeni, prilej cu care au fost oficiate și slujbe de parastas, la 240 de ani de la supliciul din 28 februarie 1785, de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia.
La Alba Iulia au fost organizate două ceremonii, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, construit în 1937 la inițiativa ASTRA, și la monumentul ridicat în 1926 pe Dealul Furcilor, acolo unde, la vremea respectivă, s-a crezut că ar fi locul unde au fost trași pe roată Horea și Cloșca, adevăratul loc al supliciului fiind, în realitate, la câteva sute de metri distanță, în ‘Cornul Podeiului’.
Prezent la ceremonia comemorativă de pe Dealul Furcilor, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba parastasului pentru cele trei personalități și a rostit un cuvânt în care a subliniat ‘exemplul strălucitor al celor trei eroi transilvăneni care, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, au luptat pentru identitatea și libertatea românilor din Ardeal’.
În cadrul celor două ceremonii au fost depuse coroane și jerbe de flori de către oficialități județene și locale, militari, membri ai Societății cultural-patriotice ‘Avram Iancu’.
Conducătorii Răscoalei de la 1784 au fost evocați și la Beciul lui Horea din Câmpeni, unde a fost oficiată, de asemenea, și o slujbă de parastas.
Horea și Cloșca au fost prinși în 27 decembrie 1784, după ce au fost trădați chiar de câțiva moți, care au fost recompensați cu 600 de ducați și declarați țărani liberi, favoare acordată și urmașilor lor. Duși sub escortă la Alba Iulia, Horea, de 54 de ani, și Cloșca, de 37 de ani, au fost închiși separat, în celule diferite.
Potrivit documentelor vremii, în dimineața de 28 februarie 1785, cei doi lideri au fost duși la locul execuției, unde să li s-au frânt cu roata toate membrele, iar corpurile tăiate în patru.
Crișan, care avea 52 de ani și care a fost prins ceva mai târziu decât Horea și Cloșca, s-a spânzurat, în 13 februarie 1785, cu sfoara sau cureaua de la opincă, o altă variantă fiind aceea că s-ar fi sugrumat cu tivitura cămășii și cu o piatră. Și corpul său a fost despicat în patru.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News