Inflația și șocul facturilor din energie au afectat capacitatea de a economisi a românilor cu salarii sub medie

Sursă foto: Unsplash

Scumpirile din prima parte a anului 2022 au adus în impas unele planuri de investiții recurente ale multor români. Pe măsură ce au urmat majorări salariale, aceștia au revenit către fondurile de investiții.

Politica de majorări salariale a anilor 2012-2018 a majorat substanțial veniturile disponibile ale românilor, iar aceasta s-a reflectat nu numai în consum, ci și în nivelul de economisire și acumulare de resurse în planurile de investiții. Depozitele gospodăriilor populației aproape s-au triplat, la 337,99 miliarde lei la sfârșitul anului trecut, de la doar 122,79 miliarde lei în ianuarie 2013, conform statisticilor furnizate de Banca Națională a României.

Pe de altă parte, activele fondurilor de investiții românești au atins la finalul anului 2021 un vârf de 51,60 miliarde lei, cu 89,30% mai mare decât nivelul de 27,26 miliarde lei din 2014. Valul inflaționist precipitat de lichiditatea pompată de băncile centrale, coroborat cu măsurile de închidere a economiei (lockdown) a condus, însă, la o deteriorare semnificativă a puterii de cumpărare începând cu anul 2020. Este un șoc ce s-a resimțit nu numai în nivelul de trai, dar și în capacitatea de cumpărare, în special în rândul lucrătorilor cu venituri sub media generală.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL