Întâlnire de urgență a coaliției de guvernare: s-ar putea decide scoaterea UDMR de la guvernare

PNL-PSD-rotativa-guvernamentală
PNL-PSD-rotativa-guvernamentală. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

O întâlnire a coaliției de guvernare va avea loc joi, cu o zi înainte ca premierul Nicolae Ciucă să își depună mandatul. Potrivit surselor politice, la întâlnire vor participa și reprezentanții UDMR pentru a discuta formula viitorului cabinet, dacă partidul lui Kelemen Hunor rămâne sau nu la guvernare. Aceleași surse susțin că există mari șanse ca astăzi să fie anunțată scoaterea de la guvernare a UDMR.

PSD și PNL au convenit ca viitorul Guvern să conțină 18 ministere. Sursele citate susțin că în cazul în acre UDMR nu va accepta să dețină vicepremier, Mediu și Fonduri UE, atunci în viitoarea configurație a Guvernului PSD și PNL vor deține, fiecare, câte 9 ministere și câte un vicepremier. În timp ce social-democrații doresc ca UDMR să rămână în Guvern, PNL ar prefera ca UDMR să nu mai facă parte din Guvern.

„Foarte probabil, Marcel Ciolacu va fi premier la 1 iunie”

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, susține că premierul Ciucă a fost factorul de echilibru al Coaliției și că acesta își dorește „să se achite până în ultimul moment” de responsabilitatea funcției pe care o deține.

„Au fost momente dificile, le-am parcurs pe toate, au fost momente când a fost acuzat că renunţă prea uşor, când poate dacă nu ar fi fost premier sau dacă nu ar fi avut acest rol de echilibru şi mediere lucrurile ar fi mers într-o cu totul altă direcţie. Premierul este un om extrem de responsabil, probabil şi formarea sa ca militar îl defineşte şi l-a şlefuit în felul ăsta. Evident că el în momentul de faţă îşi doreşte să se achite până în ultimul moment de această mare responsabilitate. A asumat-o, a spus-o clar, nu voi pleca lăsând probleme în urma mea sau probleme nerezolvate”, a declarat Stroe.

Chestionat dacă Marcel Ciolacu va fi premier de la data de 1 iunie, Ionuț Stroe a răspuns „cel mai probabil”.

„Vineri este ziua în care conform calendarului îmi depun mandatul“, a precizat Nicolae Ciucă, într-o declarație dată la Vila Florica, după celebrarea a 148 de ani de la fondarea PNL. Actualul premier nu a vrut să dea detalii nici despre viitorul său politic: merge în Guvern, unde să fie vicepremier cu sau fără portofoliu, sau merge la Senat. „Se consumă ziua de vineri și iau o decizie. Până luni iau o decizie“, a subliniat șeful PNL.

Întrebat cum vor avea loc discuțiile pentru noul Guvern, președintele PNL punctat: „Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului, fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid. Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte. Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie“.

UDMR refuză Ministerul Proiectelor Europene

Kelemen Hunor afirmă că UDMR nu vrea să renunțe la Ministerul Dezvoltării, partidul nefiind dispus să accepte nici MIPE, pentru că ministrul Marcel Boloș a făcut „o treabă bună”.

Liderul UDMR spune totodată că este mai degrabă înclinat spre un minister economic.

„Acum 6 săptămâni, la o discuție, am stabilit calendarul. În acordul de coaliție scrie că pe 25 mai PSD preia funcția de prim-ministru. Am stabilit să fie 26, 25 fiind o sărbătoare importantă. Calendarul este unul corect și trebuie să se țină de acest calendar. Pe 30 să fie Guvernul nou instalat. Noi nu vom pleca de la guvernare, noi am semnat acest acord de coaliție pentru 4 ani de zile. La Ministerul Dezvoltării lucrurile merg bine, la Ministerul Mediului este un portofoliu foarte dificil. Eu zic că am gestionat extrem de corect și am reușit că se poate ajunge la soluții corecte și la sport nu mai spun”, a explicat președintele UDMR, într-un interviu pentru Europa FM.

Întrebat dacă vor renunța la Ministerul Dezvoltării, Kelemen Hunor a subliniat: „Eu am avut oferte. Eu nu pot să explic nici opiniei publice, nici colegilor, nici mie de ce trebuie să renunț la Dezvoltare. Ponderea se calculează diferit. Nu este una matematică, ci una politică. Am făcut asta și în 2021 și 2020. Sunt 6 ministere unde eu nu am acces”, a afirmat vicepremierul.

Întrebat dacă UDMR e de acord cu preluarea MIPE, Kelemen Hunor a spus: „MIPE nu intră în calculele noastre. Acolo Boloș face o treabă foarte bună. Cei care au făcut treabă să continue. Nu căutăm noi MIPE”.

Klaus Iohannis vrea ca noul guvern să se instaleze până pe 30 mai

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit miercuri despre rotativa guvernamentală care ar urma să aibă loc vineri, 26 mai. Potrivit șefului statului, „varianta optimală” ar fi ca noul guvern să se instaleze până pe 30 mai.

„Calendarul inițial al rotației poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și în varianta optimală s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus celor din PNL, i-am rugat să trateze negocierile cu toată seriozitatea. Numai de instabilitate și certuri politice nu avem nevoie”, a declarat miercuri șeful statului.

Liderii PNL au discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre calendarul rotaţiei premierilor, iar concluzia a fost că schimbarea ar urma să se facă repede, iar săptămâna viitoare să fie învestit noul Executiv, au precizat surse liberale pentru News.ro.

La discuţii au participat preşedintele PNL, Nicoale Ciucă şi secretarul general al PNL, ministrul Lucian Bode. Potrivit discuţiilor, se doreşte respectarea calendarului iniţial, potrivit protocolului, pentru rotaţia premierilor. Astfel, după depunerea mandatului de către premierul Nicolae Ciucă, vineri 26 mai, în weekend vor avea loc negocierile la Palatul Cotroceni, urmate de desemnarea premierului.

Audierea noilor miniştri ar urma să aibă loc luni, în comisiile din Parlament iar votul de învestitură marţi. Deja parlamentarii din partidele aflate la guvernare ar fi primit mesaj să fie pregătiţi şi să nu părăsească Bucureştiul, au mai precizat sursele.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat miercuri, în Argeş, că îşi depune mandatul pe 26 mai, vineri. Şeful Executivului spune că după ziua de vineri va lua o decizie dacă rămâne în Guvern.

„Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a spus premierul. Despre rămânerea în Executiv, Ciucă a declarat: „Se consumă ziua de vineri şi voi lua o decizie. Până luni voi lua o decizie”.

„Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid. Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte. Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie”, a mai spus el.

Liderul PNL a mai spus că decizia e luată ca viitorul guvern să aibă 18 ministere.

„Încă negociem. Decizia e luată ca viitorul guvern să aibă 18 ministere, am dat semnal foarte clar față de ce înseamnă reducerea numărului de personal în primă faza la nivelul aparatului guvernamental și al celui al demnitarilor, am redus cu 50% numărul de consilieri la nivel demnitarilor, reducem numărul secretarilor de stat și aparatele aferente fiecăruia”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Vom avea o discuție cu domnul președinte după ce finalizăm negocierile. Președintele nu se implică în acest proces, e decizia partidelor politice ce vor face”, a mai spus premierul.

Ce spune protocolul semnat de PNL-PSD-UDMR

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții(…).

Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului(…).

Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: