INTERVIU Când va veni „normalitatea” în sectorul agricol: „Fermierii mai au puțin de suferit”

foto: latifundis.com

Încotro se îndreaptă afacerile din sectorul agricol din România? Ce trebuie să știe fermierii, anul acesta, ce ar fi bine să evite și cum să se poziționeze în raport cu investițiile, sunt întrebări la care redactorii PS News au primit răspuns din partea analistului economic, Gabriel Razi.

Foto: Gabriel Razi (X)

PS News: Dacă ar fi să aruncăm o privire generală, care este tendința agribusiness-ului din România pentru 2024?

Gabriel Razi: Resetare. Cred că ăsta e cuvântul: resetare și reîntoarcerea la o relativă normalitate, pe care am trăit-o înainte de pandemie. Normalitatea asta va veni, din păcate, abia spre finalul anului. Adică vom discuta despre o normalitate și o reîntoarcere la un echilibru între costuri și încasări. Abia pe recolte anului 2025, însă vom vedea încă din această toamnă mugurii normalității din nou.

PS News: Cum justificatia această afirmație?

Gabriel Razi: Reîntoarcerea la un echilibru macroeconomic. În momentul ăsta dobânzile sunt într-un platou de maxim. Aceste dobânzi vor începe să scadă pe parcursul acestui an, începând cu această vară. Scăderea dobânzilor va duce, bineînțeles, la o capacitate de finanțare mai mare, la reducerea costurilor din ferme. Finanțarea, inputurile și în același timp și piețele de cereale vor avea un spațiu mai mare de manevră și vor răspunde mai bine la șocuri, așa că vor fi mai multe oportunități pe parcursul anului, cu siguranță.

PS News: Deci mesajul pentru fermieri este să aibă răbdare, lucrurile se vor îndrepta.

Gabriel Razi: Dar spre finalul anului. Fermierii mai au puțin de suferit, din păcate, și trebuie să mai strângă puțin cureaua și să aibă răbdare și încredere în viitor. Asta vreau să transmit, că încrederea în viitor e foarte importantă, deși lucrurile par destul de gri în momentul ăsta și foarte multă lume are probleme.

PS News: Asta este o veste bună, dar oare fiind an electoral, cu multe alegeri, nu cumva se creează și o artificialitate, pe piață? Vedem facilitate la credite și amânări de credite, măsuri care se bazează pe bugete mari din partea statului.

Gabriel Razi: Da, sigur, vom avea mesaje populiste. Nu mi-aș pune foarte multe speranțe în aceste mesaje populiste pentru că anvelopa financiară bugetară nu e extraordinară anul ăsta, mai ales în contextul ăsta macroeconomic în care suntem, acum. Așa că nu mi-aș face planurile de business pe mesajele populiste și mi-aș face planul de business pe un control bun al costurilor și pe un apetit speculativ mai prudent.

PS News: Mi-e teamă că 2025 va fi anul în care vom avea de suferit în condițiile în care 2024 va fi acoperit așa cu o mască a subvențiilor.

Gabriel Razi: Dacă ne punem speranța în chestia asta, cu siguranță nu facem decât să amânăm suferința. Din punctul meu de vedere, acum, pentru fermieri e un moment bun să-și reașeze business-urile, chiar dacă reașezare asta de business poate fi dureroasă și din punct de vedere emoțional.

PS News: Puteți exemplifica, va rog?

Gabriel Razi: Spre exemplu, să renunți la niște teren care e neproductiv sau să transformi terenul în proprietate, în arendă, să iei cash-ul respectiv și să-l pui într-un proiect de investiții productiv. Da, sunt decizii grele. Dar, a venit momentul deciziilor grele și fiecare antreprenor e pus, în fiecare zi  în fața unor decizii grele. Așa că, mai devreme sau mai târziu, deciziile astea nu pot fi evitate și trebuie luate.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: