Nicoleta Pauliuc, despre impozitul de 10% pentru concediile medicale: Îndreptăm o eroare care “a scăpat”

foto PS News

Prezentă la evenimentul de astăzi, 12.02 a.c., „Dialog pentru sănătate”, organizat de PNL, Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranță naţională, a mulțumit colegilor din toate partidele pentru înţelegerea şi disponibilitatea de a repara o greşeală: amendamentul propus de PNL privind eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale a fost votat în unanimitate de comisiile reunite de Muncă şi Buget Finanţe din Senat.

“Astăzi în cadrul Comisiei de buget, finanțe și Comisia de muncă, grupurile parlamentare, indiferent de culoarea politică, s-a votat amendamentul Partidului Național Liberal, și anume de eliminare (eu îi spun) impozitările pe boală, a celor 10 procente, atunci când vorbim de concediile medicale. Deci, din acest moment, cand și colegii vor vota în Senat, urmează la Camera Deputaților”, a anuntat senatoarea PNL.

Întrebată de redactorul PS News despre ce ar trebui să înțeleagă decidenții de la vârful Ministerului Sănătății, odată cu corectarea acestei „greșeli”, Nicolata Pauliuc a explicat:

„Mie îmi place să cred că îndreptăm o eroare care “a scăpat”. Sunt mulți care ne-au trimis mesaje. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au spus că cel puțin pacienții oncologici nu mai “merită”  încă o dată, sancționați,  pentru faptul că se luptă cu această boală. Oamenii au nevoie ca toată puterea lor să fie canalizată pentru câștigarea acestei lupte. Au nevoie de resursele psihologice, de suportul medical și cel financiar”.

Nicoleta Pauliuc a vorbit în cadrul evenimentului PNL și despre celelalte proiecte din sănătate evocând, de asemenea, experiența personală cu cancerul.

Dincolo de acest diagnostic de cancer există viață

„Mi-a venit foarte greu să mai vorbesc despre diagnosticul de cancer, pentru că terminasem primul mandate, iar  în al 2-lea mandat, 2 ani de zile, măsuram timpul și așteptam să se împlinească cei 5 ani. Dar, parcă timpul nu mai trecea și am avut o discuție cu dna. consilier prezidențial, cu Andrei Baciu și cu Domnul Nelu Tătaru, care au spus “Nicoleta, avem pentru tine un proiect”.

Cred că e timpul ca experiența ta să fie auzită, povestea ta să fie auzită de oameni și să înțeleagă că dincolo de acest diagnostic de cancer există viață. Eu port această culoare (n.r. bordo) este semnul cancerului de pancreas”.

Am reușit să facem proiectul de lege care vorbește despre consiliere psihologică pentru bolnavii de cancer și pentru aparținător

„Astăzi, îmi place să spun, că în Parlamentul României sunt vocea pacienților oncologici și pentru că pacienții au vorbit și pentru că astăzi, în Parlamentul României, împreună cu dvs. împreună cu toți colegii mei (care de această dată, indiferent de culoarea politică care i-a adus în Parlament) am reușit să spargem bariere și am reușit să facem acel proiect de lege care vorbește despre consiliere psihologică pentru bolnavii de cancer, cât și pentru aparținător.

Pentru că lupta este grea și trebuie să fie în echipă, pentru că fiecare proiect de lege pe care l-am scris și l-am adus în Parlament are în spate o poveste a unui pacient. Poate puțin și din experiența mea, și din emoțiile mele, și din trăirile mele, și din lacrimile mele. Pentru că… consilierea psihologică care în spate are o poveste a unei doamne care a reușit și cu care m-am întâlnit la 5 ani de când am făcut primul eveniment. Doamna, după ce și-a terminat tratamentul, a sunat pe soț și a spus “vino să mă iei, pentru că am terminat”. De partea cealaltă, soțul îi spune “îmi pare rău, sunt la serviciu”. Eu, ca pacient, în momentul ăla am nevoie să mă ajuți, sa ma tii de mână când nu pot să merg la toaletă, când nu pot să mănânc”, a mai spus Nicolata Pauliuc..

Proiect de lege: Medicina personalizata “ De ce tu ai reușit si eu nu?”

Atunci, am depus acest proiect de lege împreună cu colegii mei din Parlamentul României. Apoi, am mers mai departe și am depus un proiect de lege care se numește medicină personalizată, care vine să răspundă la întrebarea de ce tu ai reușit și eu nu? Sunt 300 de dosare pe rolul instanțelor de judecată.  300 de români și-au cerut dreptul la viață prin recunoaștere a faptului că protocolul standard nu li se aplică și nu au această șansă”.

Dreptul la uitare

Pentru că pacientul oncologic, în momentul în care se întoarce la serviciu, se simte discriminat, am depus proiect de lege și care astăzi este lege.

“Dreptul la uitare” care oferă posibilitatea ca după 7 ani de zile foștii pacienți oncologici (și 5 ani pentru cei care au cunoscut acest diagnostic pe perioada copilăriei) să poată avea aceleași drepturi ca cineva care n-a cunoscut acest diagnostic, în sensul ca să pot să-mi iau o mașină, să pot să am aceleași, de exemplu, dobânzi sau oferte financiare, la fel ca cineva care n-a trecut prin acest diagnostic. Să știți că România este o țară cu bune practici, pentru că proiectul nostru este astăzi la Bruxelles Am reușit, pentru că astăzi organizațiile pacienților, împreună cu parlamentarii au făcut front comun și au reușit să depășească această negociere”.

Ziua Națională a supraviețuitorilor de cancer

“Apoi, imediat mai am încă un proiect despre care trebuie să spun pentru că este proiectul meu de suflet. Este Ziua Națională a supraviețuitorilor de cancer, pe care o sărbătorim în fiecare an, la început de iunie. Purtăm la butonieră nufărul galben”.

Proiect de lege: perioada de concediu medical pentru pacienții oncologici să fie considerată vechime în muncă și profesie.

“E un proiect la care țin foarte mult, pentru că vorbim de discriminări. Si atunci perioada de concediu medical pentru pacienții oncologici să fie considerată vechime în muncă și profesie. Nu a fost alegerea mea ca eu, timp, poate de un an sau un an și jumătate, să stau în concediu și să încerc să câștig această bătălie, pentru că cel mai important lucru, cel mai prețios lucru în viața noastră este timpul”, a conchis Nicoleta Pauliuc.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: