INTERVIU Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea: „Județul poate fi inundat oricând”

Foto Facebook Costel Fotea

Inundații Galați: Ce spune șeful județului Galați despre situația din zonă, din acest moment. Interviu exclusiv pentru PS News

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a vorbit pentru PS News, despre tot ceea ce se întâmplă în acest moment în județ, despre bunăvoința oamenilor care dau o mâna de ajutor, despre oamenii ale căror case sunt distruse și locuiesc în module. De asemenea, aflăm și despre ce investiții se vor face în indiguiri și lacuri de acumulare și cu ce bani.

Din păcate pentru județul Galați, după cinci-șase luni de zile de secetă cumplită, parcă s-au așezat toți norii și toată toată ploaia s-a descărcat la Galați. Din fericire pentru noi se pare că Ashley a fost mai blând decât Boris pentru că n-au fost cantități mari de apă. Într-adevăr, a plouat mai mult pe municipiul Galați. Aici apa se scurge mai repede pentru că avem canalizare și drumurile sunt asfaltate. Pe județ, cantitățile de apă nu au fost foarte mari, atât cât să pună în pericol case, să se inunde sau să iasă din matcă. Dar, pot să vă spun că oamenii s-au reîntors la casele lor. Da, au stat liniștiți, nu am avut probleme.

Chiar vorbeam cu primarul din comuna Corni, care îmi spunea că un domn mai în vârstă i-a spus „Domnule primar m-am odihnit în sfârșit astă noapte foarte bine pentru că m-am simțit în siguranță”.

Oamenii au creat diguri din ce au avut la îndemână, cu speranța că acestea vor mai domoli pohoaiele. Oamenii au strâns animalele de prin gospodării și le-au dus pe dealurile din apropiere ca să le salveze. Pechea, altă localitate grav lovită de inundații, se pregătește din nou pentru un scenariu asemănător.

Acum, suntem în continuare cu Prefectura, cu cei de la Apele Române. Avem în județ 1200 de pompieri pentru că n-am finalizat de scos  mâlul de la viitura din 13 septembrie, cu armata, cu jandarmii, cu poliția.

Foto curte inundata Galati, Facebook Costel Fotea

Nici acum n-am finalizat pe comuna Pechea, pe Cudalbi, pe Costache Negre, pe Cuza Vodă de scos mâlul din toate curțile și din toate casele. Dacă vremea ne-ar fi lăsat, probabil săptămâna asta, joi sau vineri am fi finalizat de scos noroiul din case, dar așa cum stau lucrurile acuma, nu am putut.

Suntem înconjurați de ape și toate aceste ape se scurg în Dunăre. Investiții trebuiesc făcute în județul Galați”

Noaptea asta, la ora 1:00 a ajuns la Galați și ministrul Mediului și apelor, domnul Mircea Fechet, împreună cu directorul general al Apelor Române și am vorbit puțin despre ceea ce înseamnă investițiile care trebuiesc făcute pe județul Galați, pentru că Galați, așa cum este configurat și relieful și bazinul hidrografic al județului, este unul deosebit. Pentru că într-o parte avem Prutul, în cealaltă parte a județului este Siretul și Dunărea.

Suntem înconjurați de ape și toate aceste ape se scurg în Dunăre. Deci pe ceea ce înseamnă cursul râurilor de apă, ele și-au făcut deja traiectoria și acolo și se știe pe unde vine apa, pe unde vine viitura, barajele trebuiesc refăcute. Trebuie făcute lacuri de acumulare astfel încât în lacul de acumulare să poți să înmagazinezi apa și să poți să-i dai drumul într-un sistem controlat, adică treptat, treptat să-i dai drumul.

Dumnezeu a avut grijă de Galați azi-noapte, pentru că orice cantitate mai mare de 40l, de 50l ar fi creat probleme”

Dimineață erau 10°C la Galați, acum sunt 16°C. Este frig, încă mai sunt zone unde mai plouă și suntem pregătiți pentru că acum nu facem altceva decât să monitorizăm râurile din județul Galați și celelalte râuri, pentru că din păcate, viiturile din 13 spre 14 septembrie ne-au lăsat descoperiți, fără niciun pic de apărare. Pe parte toate lacurile de acumulare au fost rupte digurile, barajul a fost rupt și suntem foarte vulnerabili la o cantitate mai mare de apă. De aceea pot să vă spun că Dumnezeu a avut grijă de Galați azi-noapte, pentru că orice cantitate mai mare de 40l, de 50l ar fi creat probleme.

Dacă nu ar fi fost lacul de acumulare de la Corod, comuna Matca ar fi fost inundată”

Vă dau un exemplu, lângă Corod este un lac de acumulare care toată vara a fost secat, acum s-a umplut, s-a umplut ochi, nu s-a rupt și datorită acestui lac de acumulare, comuna Matca, una dintre cele mai mari comune din Galați și probabil din România, care are aproape 13.000 de locuitori, nu a fost inundată. Dacă nu ar fi fost acel lac de acumulare, comuna Matca ar fi fost inundată și pagubele ar fi fost mai mari decât în celelalte comune”.

Costel Fotea menționează că ploile au făcut ca apa să depășească peste 280-300l de apă pe metru pătrat la Galați.

Parcă s-au rupt norii la Galați. Iar cantitatea de apă din ce am măsurat noi cu pluviometrele, ce au măsurat cei care au fermele agricole, au măsurat peste 280-300l de apă pe metru pătrat. În astfel de situații aproape este imposibil să faci față. Dar dacă ai și un sistem de regularizare și ai și niște baraje sau niște diguri care să mai rupă din viteza viiturii, ai posibilitatea să diminuezi din pagube, ai posibilitatea să evacuezi oamenii și bineînțeles, cel mai important și ceea ce ne dorim cu toții să nu avem pierderi de vieți omenești”.

Președintele Consiliului Județean Galați a făcut bilanțul pagubelor și pierderilor omenești din cauza inundațiilor, din acest moment. „Ce să vă spun, nu este, nu este bine deloc, pentru că va fi o soluție care trebuie să fie pe termen lung de câteva sute de milioane de euro(…) Galați, așa cum este configurat ca relief înconjurat de ape, la orice viitură mai mare de 100l de apă pe metru pătrat, în câteva ore, oricând poate să fie inundat.”

Bilanțul este următorul: au fost 7000 de gospodării afectate. Din păcate, au fost șapte persoane care au fost luate de viitură și au decedat. Sunt 4000 și de case, efectiv case în care a intrat apa, dintre care vreo 400 case au fost afectate complet. Nu se mai poate locui în acele case.

Foto Noroi casa Pechea, Galati, Facebook Costel Fotea

Noi ne-am mobilizat împreună cu premierul României, care  pe 14 septembrie a fost la Galați. Ne-am mobilizat cu alimente, cu apă, cu tot ceea ce înseamnă cazarmament, chituri complete, adică pat, pernă, cearceaf, saltele pentru cei care nu mai aveau paturi sau pe ce să doarmă. Am adus acele căsuțe modulare pentru 400 de familii. Am mai cerut vreo 30 de module pe care o să le aducem de la rezervele de Stat pentru a depăși această perioadă.

Ce să vă spun, nu este, nu este bine deloc, pentru că va fi o soluție care trebuie să fie pe termen lung, cu un proiect al Ministerului Mediului și Apelor, al Guvernului României. Este o lucrare de anvergură de câteva, poate sute de milioane de euro, iar Consiliul Județean Galați și celelalte autorități locale nu avem competența și nu avem atribuții pentru a face astfel de investiții, să reușim să rezolvăm problema. Dacă nu se rezolvă, Galați, așa cum este configurat ca relief înconjurat de ape, la orice viitură mai mare de 100l de apă pe metru pătrat, în câteva ore, oricând poate să fie inundat”.

Am văzut că în urma unei întâlniri avute între premierul Marcel Ciolacu și președinta Comisiei Europene s-a stabilit ca România să primească 1,5 miliarde de euro ajutor pentru zonele afectate, calamitate, sinistrate. Acești bani nu sunt doar pentru a reconstrui drumurile, podețele și casele, pentru că nu se ajunge la o astfel de valoare.

Costel Fotea vorbește despre sumele primite de la CE și în ce vor fi investiți banii pentru diminuarea efectelor inundațiilor în localitățile afectate.

Dar o astfel de sumă este în suficientă, atât pentru județul Galați și județul Vaslui, care a fost și el afectat de inundații mai puțin, ce-i drept, să se poată face investiții în bazinul hidrografic, regularizări de râuri, de pâraie și baraje și lacuri de acumulare, astfel încât să punem populația la adăpost.

La ora actuală o persoană sau o familie care a fost afectată și a fost inundată de două ori sau de trei ori, gândiți-vă cam câtă suferință, câtă frustrare și neputință au acumulat acei oameni și la orice ploaie sau orice viitură mai puternică ei stau cu frica în sân că s-ar putea să le intre apa din nou în casă. Asigurări la case, din păcate, au doar cei care fac credite imobiliare. În rest sunt doar 2% 3% cei care își fac asigurări. Din păcate, în astfel de situații, legislația românească nu prea permite alocări de sume pentru reconstrucții. Într-adevăr, în primă etapă s-a alocat 10.000 de la Guvernul României pentru fiecare locuință inundată pentru a-și face curățenie în casă.

Foto Ajutoare sinistrati inundatii Galati, Facebook Costel Fotea

Apoi au mai fost hotărâri de guvern prin care le s-a alocat 15.000 lei  să-și cumpere electrocasnice, un frigider, un aragaz, un televizor. Cu 7.000 lei poți să-ți cumperi și un frigider, și un aragaz, eventual și o mașină de spălat și mai rămân bănuți să-ți mai iei un dulap în casă sau o masă, eventual ceva lemne pentru a putea să te încălzești pe perioada sezonului rece.

Șeful CJ Galați subliniază faptul că cei mai afectați sunt bătrânii care au case vechi, din lut și că există fundații, asociații și familii voluntare care construiesc case noi pentru oamenii necăjiți.

Unii sunt bătrâni în vârstă, au peste 80 de ani, nu mai au pe nimeni. Și într-adevăr, acolo este foarte greu. Din fericire pentru noi, există la acest popor o empatie greu de descris în cuvinte. Nu pot să descriu în cuvinte, pentru că sunt niște asociații, fundații care au venit și au construit vreo 20 de case. Mai este o altă fundație care tot așa construiește patru-cinci case.

Foto: Costel Fotea Facebook

Sunt oameni de bine care se mobilizează. Câte două-trei familii sau câte două-trei societăți, identifică o familie necăjită și le construiește casa de la zero.O casă cu două camere, bineînțeles, cu o bucătărioară acolo să poată să locuiască în condiții de siguranță. Pentru că noua casă nu mai este construită din chirpici sau din pământ. Este construită din bolțari, cu fundația și cu temelia înaltă, astfel încât la orice viitură să nu le mai intre apa în case”.

La Pechea autoritățile locale au pregătit o tabără cu 100 de module pentru adăpostirea oamenilor dacă puhoaiele vor năvăli din nou în gospodării. Sunt peste 300 de locuri libere în care pot fi adăpostiți cei evacuați, iar alte zeci de locuri de cazare au fost pregătite în sala de sport. În sprijinul oamenilor au fost mobilizați mii de jandarmi și voluntari, gata să intervină în caz de nevoie.

Ieri vorbeam cu cineva din din Germania, o fundație care spunea că ar dori să vină să construiască vreo 20 de căsuțe din astea pentru persoanele nevoiașe, pentru persoanele care sunt singure sau cu mulți copii, pentru a-i ajuta să depășească momentele astea. Într-adevăr, aceste căsuțe modulare sunt prevăzute cu încălzire, au tot ce le trebuie, au toalete, au dus. Ca și condiții sunt bune, dar nimic nu se poate compara cu casa pe care și-a pierdut-o omul.

Foto  case modulare, Facebook Costel Fotea

Avem deja duse în județ peste 400 de căsuțe din astea modulare, de exemplu, la Pechea, avem acolo un centru cu 100 de module pentru 400 de persoane. 400 de persoane în 20 de module deja s-au mutat, pentru că sunt oameni care nu vor să plece de lângă casă și atunci ei vor ca modulul ăsta să-l monteze în curte, până face el curățenie în curte, să scoatem noroiul împreună cu armata, cu pompierii, etc.

Avem dislocat la Galați 1200 de pompieri din toată țara, plus armată, plus poliție. Sunt 1500 de persoane din armată și până nu facem curățenie și în curte ca să aibă unde să pună modulul respectiv, nu putem să mutăm acele module de acolo, dar peste tot s-au dus module. Unii deja locuiesc, altora urmează să le fixăm pe poziție imediat ce se eliberează curtea și așteptăm acuma să se repare vremea”.

Foto Facebook Costel Fotea

Fotea estimează o perioada lungă de timp în care proiectul de reconstrucție a digurilor sau lacurilor de acumulare să vadă lumina zilei.

Pentru ceea ce urmează să se facă numai expertizele și studiului de viza fezabilitate va dura cel puțin câteva luni de zile. Este o investiție pentru tot județul Galați. Nu poți să faci doar pe bucățele într-o anumită zonă, să-i oferi protecție și în altă zonă să o lași descoperită.

Acum, în momentul de față vorbind cu dumneavoastră, a început să plouă în Galați și chiar a început să plouă torențial. Bate vântul foarte tare, este frig și este cumplit”, conchide Costel Fotea.

 

În județul Galați a fost luată măsura suspendării activității didactice în 23 de localități, luni, 30 septembrie: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameş – Piscu, Tudor Vladimirescu, Corni, Bereşti, Jorăşti, Băneasa, Târgu Bujor, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Barcea (Podoleni), Bereşti-Meria, Măstăcani, Griviţa, Suhurlui.

ISU Vaslui: Oamenii din zone inundabile să plece la rude sau la cunoștințe Pompierii din Vaslui le-au recomandat oamenilor care au locuințele construite în zone inundabile ca cel puțin în această noapte să plece de acasă „și să se relocheze voluntar la rude ori cunoștințe care au casele amplasate în zone ceva mai înalte”, a transmis ISU Vaslui.

Cea mai mare parte a ţării este sub cod portocaliu și galben de ploi şi vânt
Peste 5.400 de persoane din patru judeţe au fost evacuate, duminică până la miezul nopţii, din cauza fenomenelor meteo periculoase, a anunțat IGSU. De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunţă că s-a intervenit, din cauza efectelor vremii, în 90 de localităţi din 27 de judeţe, unde copaci şi stâlpi doborâţi de vânt au avariat 11 maşini şi două case.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: