INTERVIU Remus Ștefureac, despre evoluția partidelor în sondaje

Remus Ștefureac
Remus Ștefureac. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Actuala coaliție de guvernare ar reuși să-și asigure majoritatea parlamentară și după alegerile din 2024, cu PSD la 31% și PNL la 20%, arată cel mai recent sondaj INSCOP Research. Însă marea surpriză este AUR, singurul partid din opoziție care reușește să crească și să amenințe pozițiile celor două partide mari. Celelalte partide din opoziție sunt departe de lupta pentru putere, iar unele nici măcar nu vor mai intra în Parlament după 2024.

Remus Ștefureac, analist politic și director INSCOP, a explicat, într-un interviu pentru PS News, cum a reușit AUR să devină un rival pentru PSD și PNL, dar și care ar putea fi partidul mic ce ar putea provoca o surpriză în 2024 și să intre singur în Parlament.

Ștefureac precizează că AUR mai are posibilitatea să crească, însă se va lupta pentru voturi cu partidul SOS România, condus de senatoarea Diana Șoșoacă. Acest partid mic al senatoarei este singurul partid nou care are speranțe să intre singur în Parlament, în timp ce Forța Dreptei depinde de USR, iar REPER, noul partid al lui Cioloș, este prăbușit în sondaje sub 1% și fără speranțe pentru o alianță.

PS News: Cum se explică creșterea AUR pe scena politică? Este AUR un rival pentru PSD sau PNL?

Remus Ștefureac: Întotdeauna când ai o diferență nu foarte mare între diverse partide – partide aflate în opoziție, respectiv partide aflate la putere – vorbim de o rivalitate. AUR s-a înscris în ultimul an pe o tendință ascendentă, acum s-a mai plafonat la un nivel mediu de 20%, însă întotdeauna atunci când un partid de opoziție – în cazul nostru avem mai multe partide de opoziție, dar e evident că AUR este ceva mai vocal – există posibilitatea până la alegeri ca acest partid să mai crească.

E greu de spus dacă mai are sau nu marjă de creștere, pentru că pe același culoar mai aleargă un partid, e adevărat mai mic, dar cu un lider foarte vocal, agresiv vocal, mă refer la SOS, partidul condus de doamna Șoșoacă. Cumva SOS își împarte voturile cu AUR, evident are o pondere semnificativ mai mică decât AUR. Pe fondul vizibilității, agresivității, am văzut și un conflict între cei doi lideri care aleargă pe acest culoar sau își vor împărți voturile pe o zonă care, dacă o adunăm acum, se duce spre 25%, mă refer AUR+SOS.

Dar vizibilitatea acestui tip de discurs ar putea crește. Și nu vorbim doar de un context în România, vorbim de un fenomen pe care îl vedem la scară mai largă în Europa. AfD în Germania este la peste 20% în acest moment. În Italia partidul care avea un discurs mai radical dă prim-ministrul în acest moment. Sunt și alte țări europene.

Avantajul României este că partidele cu o abordare moderat democrată au împreună să spunem cam 70% din voturi, prin urmare este destul de evident că, într-o formulă sau alta, nu știu care ar putea fi alianțele, dar în mod cert în România va fi o majoritate asigurată de partide cu discurs moderat.

PS News: Este SOS partidul nou cu cele mai mari șanse să intre în Parlament?

Remus Ștefureac: Este într-o oarecare ascensiune. Au fost la 1%, apoi la 2, 3, 4. Da, putem vorbi de o oarecare ascensiune. Și pe fondul creșterii atractivității față de acest tip de curent, alimentat și de un discurs radical pe social media, care este un canal favorit de transmitere a mesajelor, da, ar putea să crească. Ținta acestui partid bănuiesc că sunt voturile care sunt în zona AUR, așa ne și explicăm conflictul dintre doamna Șoșoacă și domnul Simion. Este cea mai facilă zonă din care SOS poate muta 2, 3, 4 procente pentru a-și asigura o eventuală accedere în Parlament, pe seama AUR.

PS News: Există și alte partide noi care ar putea face pasul în Parlament?

Remus Ștefureac: În acest moment, cred că nu. Avem o scenă fragmentată. Avem două partide mari aflate la putere. Avem două partide medii în opoziție. Mai avem și UDMR care trece pragul parlamentar. Deja vorbim de 5 partide. Începe să fie dificil pentru o altă formațiune să intre în Parlament. Dacă ne gândim la PMP și Forța Dreptei, aici s-a tot vorbi de o posibilă coaliție, alianță cu USR. Cred că și electoratul e în așteptarea acestui tip de coalizare. Dacă vorbim de Pro România și aici, pe fondul noii poziții a fostului premier Ponta în calitate de consilier onorific al premierului Ciolacu, și aici se întrevede cumva o apropiere către PSD. Prin urmare, e o așteptare mai degrabă a electoratului de coalizare și de aici poate ne explicăm și aceste scoruri din sondaje.

PS News: Mai este electoratul interesat de scandalurile de corupție? Pentru că PSD a avut câteva cazuri în ultima perioadă și totuși se menține la peste 30%.  

Remus Ștefureac: Cel mai răsunător scandal s-a petrecut recent, nu a fost acoperit de perioada de culegere a datelor pentru sondajul publicat astăzi. Cazul de la Vaslui are implicații. Dacă ne uităm pe temele de îngrijorare a populației vedem că tema corupției este în top 3, aproape la egalitate cu tema creșterii prețurilor, care afectează o parte semnificativă a populației. Deci subiectul corupției nu a dispărut de pe agendă, nu mai are tracțiunea pe care o avea în urmă cu 3-5 ani, dar este în continuare o temă importantă.

Luptă strânsă pentru locul 2

Sondajul realizat de INSCOP arată un PSD care a obținut un avantaj de peste 10% față de locul doi, PNL. Liberalii vor fi nevoiți să lupte cu AUR pentru a-și apăra locul doi.

În cazul respondenţilor care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi au declarat că merg sigur la vot (37.8% din eşantion), 31% ar vota cu PSD, 20,4% ar opta pentru PNL, 19,7% ar vota cu AUR, iar 12% cu USR. Ar urma: UDMR 4,6%, SOS 3,1%, Partidul Verde 2,7%, PMP 1,7%, Pro România 1,5%, Forța Dreptei 1%, REPER 0.7%.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL