Într-un context electoral tot mai fluid și impredictibil, rolul rețelelor de socializare, volatilitatea votului și strategiile de campanie devin elemente esențiale pentru înțelegerea bătăliei politice din România. Alegerile din 2025 se desfășoară într-un climat profund marcat de lecțiile scrutinului precedent, unde surprizele au fost mari și impactul mediului digital, covârșitor.
Pentru a analiza principalele mize și tendințe ale acestui moment electoral, am stat de vorbă cu sociologul Dan Jurcan, un important observator al peisajului politic românesc. În acest interviu, discutăm despre influența rețelelor de socializare, dinamica luptei pentru turul al doilea și impactul participării la vot – trei repere esențiale pentru a înțelege cum se scrie, în timp real, povestea acestor alegeri.

PS News: Cum vedeti importanța rețelelor de socializare in aceste alegeri, ținând cont și de episodul de la precedentele alegeri din 2024?
Dan Jurcan: „Rețelele de socilaizare fac deja parte din noua normalitate politică sau noul spatiu public, cum ar spune Habermas. Accesul pe podiumul celor care vorbesc cetății nu mai este restrictiv sau elitist ci este extins si larg accesibil. Internetul pare să aducă o demcoratizare radicală pentru că oricine poate posta, comenta sau influenta. Pe de alta parte, e discutabil și exact aici e problema pentru că nu putem verifica informația vehiculată în spațiul virtual, nu mai cunoaștem persoana din spatele cuvintelor si de cele mai multe ori dispare credibilitatea și se instaleaza dezinformarea prin stiri false, apare manipularea algoritimică, se creează bule de opinie, lumea se polarizează iar ura, discriminarea, etichetarea, bullyingul fac parte dintr-un un exercițiu curent ascuns sub o aparenta comunicare.
Răspunsul este da, rețelele de socializare influențează clar alegerile prin posibilitatea multiplicării și distorisionării mesajului, dar și prin targetarea electoratului. S-a întâmplat prima dată în 2013 când Facebook a devenit principalul canal de mobilizare în scandalul Roșia Montană. Tot pe Facebook am avut apoi 2016 cu Brexit și scandalul Cambridge Analitica și alegerea lui Trump în Statele Unite și sigur că de aici relația dintre rețelele de socializare și politică a devenit din ce în ce mai strânsă, inclusiv la noi. Am avut o primă surpriză cu AUR în 2020 când a luat peste 9% la intrarea în Parlament.
Dar marea surpriză a fost intrarea lui Călin Georgescu în turul 2 anul trecut printr-o campanie inovativă și extrem de intensă pe Tik Tok. Șocul a fost atât de mare încât autoritățile au considerat că a fost mai degrabă o situație de dopaj politic orchestrată de alte state și au descalificat candidatul prin anularea alegerilor.
Pe scurt, vom avea și la aceste alegeri o influență masivă a rețelelor de socializare, dar a dispărut elementul de noutate, publicul este mult mai avizat sau informat pe această temă iar statul încearcă să contracareze campaniile de manipulare prin multiplicare algoritmică și neasumare a transparenței finanțării , inclusiv prin sesizarea managementului acestor rețele de socializare. În plus, aproape toți candidații au dezvoltat o componentă de comunicare electorală pe rețelele de socializare și asta mai echilibrează puțin lucrurile din perspectiva egalității de șanse în promovarea mesajului electoral”.
PS News: Cum vedeti confruntarea pentru intrarea in turul al doilea?
Dan Jurcan: „George Simion pare să aibă prima șansă deși a ales să participe la dezbaterile publice organizate de televiziuni. E o strategie care a mai fost utilizată și în trecut de cître alți candidați și în general este recomandabilă când ești foarte bine poziționat în sondaje și nu vrei să devii o âintă pentru ceilalți candidați cun scorurui mai scăzute. Pe scurt , Simion a vrut să își conserve intenția de vot generată de și de asocierea cu Călin Georgescu și să își păstreze o aură de imaculare politică prin absența de la dezbaterile televizate care s-au dovedit a fi centrate exclusiv pe atacuri la persoană și decredibilizarea participanților. Să nu uităm câ în toamna anului trecut, la dezbaterile televizate, atacurile reciproce ale lui Ciucă și Ciolacu i-au decredibiliozat atât de mult încât niciunul nu a intrat în turul II.
Revenind la alegerile de pe 4 mai, mare bătălie pare să se dea pentru locul 2, iar în acest moment favoriții sunt Crin Antonescu, Nicușor Dan și Victor Ponta. Crin Antonescu s-a instalat deja pe un trend ascendent de câteva săptămâni. Nicușor Dan a reușit să capteze masiv voturile USR dar și ale PNL, iar Victor Ponta și-a securizat o bună parte din electoratul PSD și încearcă să capteze cât mai mulți din votanții tineri orientați în trecu către Călin Georgescu. Fiecare din cei trei favoriți pentru locul 2 a avut parte de scandaluri și atacuri sub centură în ultim săptămână, ceea ce cred că va duce mai degrabă la un efect de compensare.
Cert este că nu se poate vorbi înaintea dezbaterilor televizate de o ierarhie clară, cele mai multe diferențe fiind în general în marja de eroare a sondajelor de opinie. De aceea cred că dezbaterile televizate vor face diferența iar aceasta va fi probabil influențată serios și de prezența pe campaniile de socializare.
Nu trebuie să ignorăm prezența doamnei Lasconi care face o figură destul de bună la dezbaterile televizate, singura ei șansă de a fi vizibilă în condițiile în care puciștii din USR i-au suspendat accesul la fonduri ți au ales să îl sprijine pe Nicușor Dan. Fiecare vot pentru Lasconi va fi un vot care îi va șubrezi serios șansele lui Nicușor Dan de a intra în turul II, situaâie care nu poate decât să îl favorizeze în primul rând pe Crin Antonescu, dar și pe Victor Ponta.
La algerile trecute utlima săptămână a fost deteriminantă pentru decizia de vot pentru aproape 1 din 3 români, iar 1 din 10 români s-a decis chiar în ziua votului. Am dat aceste cifre ca să ilustrez faptul că această săptămână chiar contează în diferențierea candidaților care vor fi votați duminică”.
PS News: Cum credeți ca va influența rata de participare la vot rezultatul acestor alegeri?
Dan Jurcan: „În general, românii declară în proprție de 65-70% că vor merge sigur sau probabl sigur la vot duminică, dar trebuie să luîm în calcul faptul că intenția este una, iar comportamentul efectiv este altul. De obicei, rata de participare este mai mică decât intenția declarată în sondaje. Depinde însă de miza alegerilor, de emoția colectivă, de lebedele negre care pot perturba ziua votului, așa cum a fost cu cozile din diasporă în 2014 sau zborul electoral sub radar și pe tik tok, în cazul lui Călin Georgescu în 2024. În astfel de situații, e posibil ca unii dintre cei indeciși să fie moblizați la vot și să schimbe decisiv arhitectura votului într-o direcție sau alta. De aici vine probabil și rezerva existentă în rândul sociologilor de a face predicții sigure pe baza sondajelor de opinie efectuate în ultimele săptămâni”.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News