UE nu se va grăbi să redeschidă renegocierile privind Brexit cu Marea Britanie, chiar dacă Laburiştii vor obține o victorie la alegerile parlamentare din 4 iulie, au transmis surse la nivel înalt de la Bruxelles, citate de The Guardian.
Aceste surse au spus că o schimbare guvernului va fi salutată, dar urmele adânci lăsate de conservatori în timpul negocierilor pentru Brexit, împreună cu noile priorități cauzate de războiul din Ucraina și ascensiunea extremei drepte cântăresc foarte mult în decizia persoanelor influente de la Bruxelles.
„Nu este că oamenii se gândesc la lucruri bune sau la lucruri rele despre Regatul Unit. Pur și simplu nu se gândesc deloc la Regatul Unit”, a spus o sursă apropiată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
O a doua sursă a avertizat că, în ciuda simpatiei așteptate pentru laburiști, „nu există dorința de renegociere a Brexit în capitalele europene”.
„Pur și simplu oamenii nu se gândesc la Marea Britanie. Avem două războaie în desfășurare – redeschiderea discuțiilor despre Brexit ar necesita mult capital politic și multe resurse aici, la Bruxelles”, a spus sursa respectivă.
Surse la nivel înalt din Comisie au spus că Regatul Unit va trebui să vină cu o ofertă consistentă în schimbul unor posibile concesii pentru consolidarea relațiilor cu blocul european. „Dacă ni se cere să facem un cadou Regatului Unit, întrebarea va fi ce primim în schimb. Oamenii se vor întreba dacă merită efortul”, a spus un diplomat înalt de la Bruxelles.
Liderul laburist, Keir Starmer, a exclus deja aderarea la uniunea vamală sau la piața unică, declarând că ar aduce „tulburări” , dar a spus că dorește să îmbunătățească relațiile în materie de comerț, cercetare și dezvoltare, apărare și securitate și educație. Prețul carbonului și o realiniere a reglementării extrem de costisitoare a substanțelor chimice este, de asemenea, probabil să fie pe lista de dorințe a viitorului guvern laburist. De asemenea, ar încerca să redeschidă discuțiile privind un nou acord care ar putea elimina multe dintre controalele asupra produselor alimentare și agricole exportate în UE, deși un membru al guvernului britanic a avertizat că acest lucru ar putea să nu fie la fel de atractiv pentru Bruxelles așa cum își imaginează Londra.
Anand Menon, profesor de politică europeană la King’s University și director al Marii Britanii într-un thinktank Changing Europe, observă, de asemenea, o deconectare între ceea ce cred unii muncitori și realitatea din Europa în 2024: „Primul lucru pe care trebuie să ne gândim este că nu suntem o prioritate. Trebuie să le oferim ceva pe care multe state europene doresc.”
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News