UPDATE Guvernul confirmă întâlnirea dintre Ciolacu și Ciucă de la Palatul Victoria

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

UPDATE 16:56

Invitat marți în studioul Puterea Știrilor, Mihai Ghigiu, șef al Cancelariei prim-ministrului, a confirmat întâlnirea de la Palatul Victoria.

„Are loc o discuție între, atât membrii Guvernului, cât și reprezentanți ai coaliției, la Palatul Victoria. Este o întâlnire la care se discută măsurile fiscale, lucru care este și normal, mai ales că ne dorim să promovăm aceste măsuri fiscale, nu în această săptămână, dar cât se poate de rapid. N-aș putea să vă confirm cine a cerut această întâlnire, dar are loc și este cât se poate de normală până la urmă”, a declarat Mihai Ghigiu, în studioul Puterea Știrilor.

––––––––

Tensiuni în coaliția de guvernare. O întâlnire între premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului și președinte al PNL, Nicolae Ciucă, va avea loc marți, la Palatul Victoria. Potrivit unor surse politice, întâlnirea are loc la cererea președintelui PNL, Nicolae Ciucă, și în contextul în care au loc discuții în coaliție privind măsurile fiscale ce ar urma să fie anunțate în aceste zile.

Dispută Mihai Tudose-Rareș Bogdan

După declarațiile de luni seara făcute de Ciolacu, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a avut o reacție acidă. Acesta a spus, printre altele, că „PNL nu se închină și nu se apleacă în fața lui Marcel Ciolacu”.

„PNL este obligat să spună NU propunerilor tale de majorare a taxelor și impozitelor care ar afecta grav mediul de afaceri românesc și a generat deja o mare neliniște în rândul cetățenilor români. Este cel mai grav atac la proprietate de la Iliescu încoace!

Deci te informez încă odată că nu suntem deacord și nu susținem proiectul de OUG fiscal care a apărut ca draft în spațiul public. PNL este obligat oricum prin statut să aprobe un asemenea document de o astfel de complexitate prin forul de conducere național, Biroul Permanent Național, sau cel puțin Biroul Executiv. PNL este obligat să apere stabilitatea României, însă nu este obligat să accepte excesele și fițele nimănui”, a mai spus Rareș Bogdan.

În replică, social-democratul Mihai Tudose a anunțat că PSD va merge la alegeri anticipate dacă PNL nu înțelege necesitatea pachetului de măsuri fiscale.

„Cine vinde potcoave? Unde-i calu’?

Aflăm prin vocea (autorizată?) a prim-vicepreședintelui PNL RB (n.r. Rareș Bogdan), o mulțime de lucruri…

1 . Se simte amenințat de anunțul prim-ministrului că ne întoarcem la popor (anticipate) dacă PNL va continua să boicoteze orice reformă a statului!

De ce vă e frică?!?

2. Aflăm, de asemenea, că PSD “amenință proprietatea”…

Impozitul pe piscină e o mare amenințare…!!!!

3. De asemenea, ne spune că Ciolacu e trecător la conducerea PSD.

Probabil că da, Ciolacu nu va fi veșnic pe acest post.

Doar că, de când e Ciolacu președinte la PSD… voi la PNL sunteți la al 3-lea și vă pregătiți intens de următorul…

4. Că la ultimele alegeri populația a votat dreapta.

Ați ieșit pe locul doi. O performanță pe care nu prea o veți mai repeta.

Dar, da, din 2019 dreapta a guvernat singurică o luuungă perioadă de timp. Preț de sute de miliarde de euro. Preț de cel mai mare indice de mortalitate indirectă pe timpul Cov19. Preț de cele mai mari prețuri la energie.

Fără să amintim de închiderea piețelor în aer liber sau haosul din educație.

A venit scadența! Nu vă plac soluțiile PSD?

Aveți Dvs altele mai bune? Vă ascultăm!

Stimate aliat galben, situația e următoarea: ori faceți rost de o poziție constructivă și împreună redresăm țara… ori ne întoarcem la popor și vedem cum faceți atunci când zăngăniți potcoavele și lumea vă va întreba ce ați făcut cu calu’!”, a scris fostul premier PSD Mihai Tudose pe Facebook.

De la ce a pornit totul

Invitat la Aleph News, premierul Marcel Ciolacu a spus că a discutat cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, și cu ministrul Finanțelor și 99% dintre măsurile fiscale sunt deja decise.

„Am hotărât și am închis din acest pachet 99% din măsurile în ceea ce privește economiile și reforma administrativă. Dacă nu luăm măsuri va fi o situație dramatică. Și am hotărât un lucru foarte clar: reformele încep imediat după ce va fi dată Ordonanța de Urgență. Cel târziu până la sfârșitul acestei luni. Termenele de implementare vor fi până în 2024”, a spus Marcel Ciolacu.

În fața criticilor lansate de unii liberali, Marcel Ciolacu a subliniat că e gata să-și depună mandatul de premier dacă PNL nu va accepta pachetul de măsuri fiscale, însă a precizat că până acum are susținerea liberalilor.

„Să înțeleagă că această coaliție este singura coaliție stabilă pe care și-o permite în acest moment România. Dacă nu înțeleg, eu îmi pun mandatul pe masă și ne întoarcem la români. Fiindcă românii au întotdeauna dreptate. Și dacă nu înțelegem foarte bine situația în care suntem și ce este în joc – fiindcă în joc este destinul nostru. […] Jocul este peste capul lui Ciolacu, peste capul lui Ciucă. Să înțelegem, de fapt, ce se joacă în acest moment regional și mondial”, a spus Marcel Ciolacu.

Ce conține OUG cu măsurile discutate în coaliție

Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare a fost obținut în exclusivitate de PS News.

Ordonanța prevede eliminarea a 20% din numărul funcțiilor de secretari/ subsecretari de stat, vicepreședinți până cel târziu la 1 ianuarie 2024. Conform actului normativ, numărul posturilor de consilieri din cabinetele președinților/ vicepreședinților din cadrul autorităților de reglementare/ agențiilor/ instituțiilor publice de la nivel central, președinților de consilii județene/ vicepreședinților, primarilor/ viceprimarilor, prefecților/ subprefecților precum și a numărului de consilieri din cabinetele conducerii autorităților/ instituțiilor publice de interes local se reduce cu 50% până cel târziu la data de 1 octombrie 2023.

Totodată, doar angajații de la stat care realizează venituri brute lunar din salariu de până la 10.000 lei inclusiv vor primi vouchere de vacanță de 1.450 lei per persoană în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026.

Astfel, conducătorii autorităților publice centrale/județene/locale au obligația de a pune în aplicare prevederile prezentei ordonanțe de urgență până cel târziu la data de 31 decembrie 2023 dacă nu sunt prevăzute alte termene speciale pentru diferitele categorii de măsuri specifice aprobate prin prezenta ordonanță de urgență.

Conform proiectului de OUG, numărul funcțiilor de demnitate publică efectiv ocupate la nivelul secretarilor de stat/subsecretarilor de stat/vicepreședinților și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 20%.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL